Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршен пројекат ИПА 2015

Објављено: 12.10.2018. 21:15 Аутор: ПР служба

Влада Црне Горе је посвећена заштити и унапрјеђењу људских права Рома и Египћана у Црној Гори, казао је директор Директората за унапређење и заштиту права мањинских народа и других мањинских заједница у Министарству за људска и мањинска права Леон Гјокај на завршној конференцији поводом завршетка пројекта “Промоција и заштита људских права Рома/киња и осталих рањивих група”.

Гјокај је поновио да је политичка и стратешка опредијељеност Владе Црне Горе стварање услова за бољи живот РЕ популације, уз коришћење свих права која су прописана законима.

Влада прије пар година донијела трећу стратегију социјалне инклузије Рома и Египћана у Црној Гори, 2016-2020, рекао је Гјокај и додао да је она усклађена са европским оквиром израда стратегија које се тичу РЕ популације. У њој је дефинисано седам приоритетних области, у којима су предвиђене конкретне мјере и активности за све надлежне институције које су усмјерене на рјешавање питања РЕ популације у Црној Гори. Према његовим ријечима, у појединим областима постигнут је значајан резултат.

Замјеница шефа Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније, Аудроне Урбонавициуте, нагласила је значај реализованог пројекта и видљивост резултата, захваљујући раду партнера и укључених институција на пројекту, за који је ЕУ издвојила милион еура.

Регионални координатор Хелп-а Клаус Мок казао је да на дуги рок, интеграција РЕ може бити успјешна само ако су РЕ у позицији да уживају своја права, ако су сами, као и државне институције, свјесни њихових права, те да су институције спремне да помогну РЕ да остваре та права. Кроз овај пројекат смо изградили темеље на којима интеграција РЕ може успјети.

Циљ пројекта Промоција и заштита људских права Рома, Египћана и осталих рањивих група био је побољшање ситуације ове популације и јачање техничких и оперативних капацитета локалних и државних институција у циљу што ефикаснијег и бржег прихватања припадника РЕ популације у црногорско друштво.

Конференцију је организовао Хелп, у сарадњи са Ромским едукативним фондом, Црвеним крстом Црне Горе и ЦЕДЕМ-о, а подржали су Министарство за људска и мањинска права и Делегација Европске уније у Црној Гори.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?