Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Учинимо све како бисмо заштитили жртву насиља, а казнили починиоце насиља

Објављено: 06.11.2018. 02:09 Аутор: ПР служба

“Радимо заједно да бисмо спријечили насиље, пријавимо насиље! Заједничким радом учинимо све како бисмо заштитили жртву насиља, а казнили починиоце насиља” – неке су од порука заједничке кампање коју је организовала НВО “Сигурна женска кућа” у оквиру Програма за подршку антидискриминационим и политикама родне равноправности, који спроводи Министарство за људска и мањинска права у партнерству са Канцеларијом УНДП-а у Црној Гори, уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Црној Гори.

Начелница Одјељења за послове родне равноправности у Министарства за људска и мањинска права, Биљана Пејовић данас је говорила на радном доручку и презентацији спота кампање”Кренимо заједно”, који је одржан данас у просторијама ЕУ Инфо центра.

У уводном обраћању Пејовић је поручила је да је забрањено свако насиље према човјеку и да нико не треба и не смије да га трпи, нити да крије. Она је између осталог додала да је први корак ка ослобађању да жртва одреагује, да себе препозна као жртву и ослободи се страха да затражи помоћ која јој је неопходна, говорећи о још једној поруци кампање- “Приближимо институције грађанима/кама”.

Родна неравноправност и неједнак положај жена у односу на мушкарце је фактор који узрокује родно засновано насиље, нагласила је Пејовић, јер овај вид представља облик насиља којем су изложене углавном жене и дјевојчице. Како је навела, у Црној Гори неопходно предузимати даље стратешке мјере за осигурање превенције насиља, како насиља у породици, тако и насиља над женама, те обезбиједити квалитетне, дјелотворне и кредибилне механизме заштите жртава насиља и ефикасног гоњења починилаца. Дјелотворна заштита људских права даје нам прилику да живимо у друштву у којем сваки/а појединац/ка има пуну слободу да ужива своја права.На путу ка Европској унији, Црна Гора мора обезбиједити одговарајуће правне инструменте који ће гарантовати једнакост свих грађана/ки. Заједнички напори могу имати јачи ефекат и могу побољшати стање у области људских права. Свјесни смо да је за тако нешто потребан напоран рад свих нас И желим да поручим да ће Министарство за људска и мањинска права дати најбоље од себе како би се тај циљ постигао, рекла је Пејовић.

Љиљана Раичевић – предсједница Сигурне женске куће, казала да  је насиље у породици један озбиљан проблем не само за те породице него и за цјелокупно друштво. Раичевић је између осталог додала да ова кампања већ даје резултате јер све већи број жена и младих дјевојака пријављује насиље.

Порука ове кампање је позив свима да се укључе у рјешавање проблема насиља над женама и позову грађане/ке да пријаве насиље ако су у сазнању да неко трпи исто. Такође, циљ је учинити наше друштво нетолерантним на насиље у породици и насиље над женама, као и повећати значај медија у подизању свијести јавности и покретању друштва за спрјечавање и осуду насиља над женама.















Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?