Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Трансфер знања и јапанска експертиза за подстицање предузетничког духа и вјештина

Објављено: 05.11.2018. 15:27 Аутор: Министарство економије
У сусрет организацији Избора ментора године - Ментор Аwард, генерални директор Директората за инвестиције, развој МСП и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић састао се данас, 5. новембра, са директором канцеларије за Балкан Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА), г-дином Хидеyа Кобаyасхи.

Министарство економије остварује успјешну сарадњу са Јапанском међународном агенцијом за сарадњу (ЈИЦА) на имплементацији ИИ фазе пројекта „Успостављање и промоција менторинг система за мала и средња предузећа на Западном Балкану“.

Пројекат се односи на унапрјеђење стандардизоване услуге менторства у Црној Гори, као и наставак трансфера знања и јапанске експертизе на пољу пружања менторинг услуга.

Бабић је на почетку састанка казао да је Министарство економије у потпуности посвећено овом програму и изразио задовољство због овако успјешне сарадње.

„Активности ЈИЦА усмјерене су на поспјешивање домаће економије и унапређење запошљавања у земљама Западног Балкана. ЈИЦА вјерује да постоји огромна мотивација и потенцијал за подршку економском и друштвеном развоју Црне Горе, кроз имплементацију различитих програма подршке приватном сектору“, изјавио је г-дин Кобаyасхи.

„Чињеница је да се мала и средња предузећа углавном суочавају са потешкоћама у првих 10 година пословања. Користећи менторске услуге, корисници добијају 25 или 50 сати бесплатног менторства, што значи да имају довољно времена да се упознају, анализирају и дискутују о својим проблемима са менторима. Јединственост ових услуга је у томе што ментори пружају техничку подршку корисницима, али и са њима дијеле потешкоће и подстичу их да пронађу рјешење за настале проблеме“, изјавио је г-дин Бабић.

Господин Кобаyасхи је казао да је проактивна култура рада унутар фирме једна од главних снага јапанских компанија. Менторство као нефинансијски вид подршке за унапрјеђење малог и средњег бизниса, представља полазну основу за јачање и развој унутрашњих перформанси предузећа, прије него што се предузеће одлучи за неки од финансијских подстицаја.

Досадашње искуство, како је додао г-дин Бабић, показује да број предузећа која су заинтересована за менторску подршку, као и број оних који су истакли да су уз менторску подршку унаприједили неки од сегмената свог пословања, расте из године у годину. Предузећа у Црној Гори фокусирана на реализацију свакодневних активности, па је неопходно промијенити њихов начин размишљања и подстицати предузетнички дух и вјештине.

Циљ овог програма јесте да се едукује бизнис заједница и успостави стабилан и одржив систем за пружање квалитетних услуга малим и средњим предузећима.

„Програм манторинга има најпозитивније ефекте у имплементацији и омогућава стварање јасне слике о стању пословног окружења за развој у Црној Гори. До краја 2020. године, уз подршку ЈИЦА и сарадњу са представницима бизнис центара и локалних самоуправа имамо могућност да малим и средњим предузећима и предузетницима пружимо унапријеђену услугу менторинга, и да заједно са партнерима та знања проширимо и примијенимо на цјелокупну територију Црне Горе“, закључио је Бабић.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?