Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изабран најбољи ментор Црне Горе на додјели признања „МЕНТОР АWАРД 2018“

Објављено: 07.11.2018. 14:57 Аутор: Министарство економије
Добитник признања„МЕНТОР АWАРД 2018“ које се додјељује у оквиру пројекта "Успостављање и промоција менторинг услуге за мала и средња предузећа у земљама Западног Балкана, Фаза 2" је  Саша Јовановић из Бизнис старт уп центра Бар  . Свечана церемонија додјеле признања најбољем ментору одржана је 6. новембра 2018. године у хотелу Хилтон, у организацији Министарства економије и Јапанске агенције за међународну сарадњу ЈИЦА. 

Признање најбољем ментору уручио је г-дин Хидеyа Кобаyасхи, директор ЈИЦА Балкан канцеларије. 
Ministarstvo ekonomije

У име Министарства економије догађај је отворо г-дин Милош Челановић, генерални директор Директората за регионални развој који је у свом уводном излагању истакао значај спровођења менторинг програма за мала и средња предузећа у Црној Гори.

„Менторинг услуга треба да буде доступна микро, малим и средњим предузећима на цијелој територији Црне Горе, а пружаоци менторинг услуга својим знањем, савјетима и пословним приједлозима треба да олакшају сам менторинг процес у оним сегментима у којима дијагностификовање тренутне ситуације у самом предузећу покаже његове тренутне слабости“-истакао је г-дин Челановић.

У уводном обраћању поред господина Челановића, учесницима се обратио и г-дин Хидеyа Кобаyасхи, директор ЈИЦА Балкан канцеларије, који је истакао значај одржавања оваквог једног догађаја у Црној Гори. “Избор ментора године је важан догађај у једној успостављеној менторској шеми. То је прилика за менторе да подјеле своја менторска искуства између себе, и изазове са којима су се сусретали током спровођења менторске услуге предузећима. Овај догађај треба да допринесе подизању мотивације свих ментора, размјени искустава добре праксе, менторског знања, и алата и техника које сваки ментор користи у циљу пружања квалитетне менторске услуге“-истакао је г-дин Кобаyасхи.

Г-дин Такасхи Кимура, ЈИЦА консултант и тим лидер пројекта истакао је да изградња стабилног и одрживог менторског система треба да допринесе успостављању континуиране и квалитетне подршке крајњим корисницима. „ Увјерен сам да ће број менторских услуга из године у годину да расте и да ће иста биит доступна свим заинтересованих предузећима на цјелокупној територији Црне Горе. За успостављање таквог система, неопходно је да ментори посједују специјализоване вјештине и и знања, која ће надоградити примјеном стандардизованог система менторства“-истакао је г-дин Кимура.

Г-ђа Ана Жегарац, директорица сектора за међународну сарадњу Развојне агенције Србије нагласила је важност континуиране институционалне подршке обезбјеђене од стране Министарства економије и Јапанске агенције за међународну сарадњу -ЈИЦА, консултаната, и самих ментора у циљу надоградње њихових капацитета како би пружили квалитетну менторску услугу корисницима. „Знања и вјештине ментора су веома битне. Ипак, велики је изазов за ментора ући у предузеће и на терену показати како се може успоставити стандардизовани систем и пружити квалитетна подршка. Предузећа треба да се што више укључе у промовисање програма и говоре о квалитету пружене услуге, јер тако ће се на најбољи начин представити вриједности овог пројекта“-објаснила је г-ђа Жегарац. 

Ментори, представници бизнис центара/јединица локалне самоуправе имали су прилику да подјеле своја искуства са терена и изазове са којима су се сусретали током пружања менторинг услуге предузећима. Најбољег ментора бирали су сами ментори међу собом, као и жири састављен од представника ЈИЦА консултанског тима на основу дефинисаних критеријама који се односе на поступак спровођења стандардизованог менторинг процеса, алата и техника коришћених током поступка, као и постигнућа које је предузеће имало након пружене менторинг услуге. 

Своје искуство са терена са учесницима је подјелила и г-ђа Љиљана Марковић, из Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд, која је добитница престижног признања МЕНТОР АWАРД 2017.

Током догађаја уручени су сертификати и менторима који су прошли обуку за менторе у 2018. године, као и ОЈТ тренерима (тренери на радном мјесту). Сертификате су уручили ЈИЦА консултанти из Јапана: г-дин Такаши Кимура, г-дин Масаши Такано и г-ђа Ћине Кога заједно са представницима Министарства економије.
  
Кроз менторинг програм обезбјеђујемо услове за стицање нових знања и вјештина , усаглашених са потребама тржишта. 

Током прве фазе пројекта, око 30 корисника у Црној Гори изразило је задовољство услугом менторинга и оцјенило да им је та услуга помогла да јасније сагледају своје пословање, увиде тренутене баријере које им стоје на путу даљег раста и напредовања, и дефинишу потенцијалне могућности као будуће правце развоја њиховог бизниса. 

ПР Служба Министарства економије

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?