Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Аустријска делегација у посјети Министарству науке

Објављено: 14.11.2018. 16:37 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Делегација Републике Аустрије у саставу: Габриеле Траттнер, начелница у Дирекцији за културу и Хеиде-Марие Хаидингер, начелница у Дирекцији за билатералне односе у Федералном Министарству просвјете, науке и истраживања Републике Аустрије и Дорис Карнер, начелница Дирекције за музеје у Аустријској Федералној канцеларији, боравиле су данас, 14. новембра 2018. године у званичној посјети Министарству науке, и том приликом су се сусреле са гђом Смиљаном Прелевић, секретарком Министарства науке Црне Горе, др Дарком Петрушићем, генералним директором Директората за научно-истраживачку дјелатност и мр Смиљом Кажић Вујачић, начелницом у Дирекцији за међународну сарадњу Министарства науке Црне Горе.

Секретарка Министарства науке упознала је аустријску делегацију са активностима Министарства науке, што показује и чињеница да је Поглавље 25 „Наука и истраживање“ прво отворено и привремено затворено поглавље у преговарачком процесу Црне Горе са ЕУ, чиме је потврђена усклађеност стратешког и законодавног оквира за науку и истраживање у Црној Гори са европским. Поред тога, је информисала да је у процесу и финализација новог стратешког документа Стратегије паметне специјализације-С3, за период 2019-2024.

Ministarstvo nauke
Госпођа Прелевић је саговорнице упознала и да је Црна Гора увећала државни буџет за истраживање, развој и иновације за 60% за 2018. годину, у односу на претходну, као и да су интензивне активности спроведене у циљу јачања људских ресурса и истраживачких капацитета у научноистраживачким установама за потребе даљег развоја политика истраживања и иновација. У Црној Гори се реализује пројекат ЕУ Инструмент за подршку политикама (Полицy Суппорт Фацилитy) за креирање подстицајног иновативног амбијента за стартапове, при чему је обезбијеђена подршка ЕК Црној Гори.

Један од најважнијих активности Министарства је успостављање Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ)- за хадронску канцер терапију и истраживање у области биомедицине, који ће бити регионални центар изврсности Западног Балкана и нудиће најсавременија истраживања и најуспјешније методе лијечења канцера.

Представнице су упознате и са међународним програмима која реализује Министарство науке као што су ИАЕА, НАТО СПС, ЕУРЕКА, ЦЕРН, ЦОСТ, ХОРИЗОНТ 2020, ИЦГЕБ, УНИДО, ЕМБЛ и ЕМБО, као и са билатералном сарадњом гдје су потписани билатерални споразуми са чак 15 земаља.

Представнице аустријске делегације су се захвалиле на пријему и истакле да се очекује интензивирање активности у области науке и истраживања, посебно у свијетлу предстојећег одржавања Мјешовите црногорско-аустријске комисије те селекције заједничких билатералних пројеката који ће се реализовати у периоду 2019-2020. године. У циљу сагледавања могућности за сарадњу, делегација Републике Аустрије ће данас посјетити и Иновационо-предузетнички центар Технолопис у Никшићу.

Састанку су такође присуствовали и Далибор Ђуровић, ИИИ секретар у Дирекцији за културну дипломатију и промоцију у Министарству вањских послова и мр Мартина Лукић, савјетница у Дирекцији за међународну сарадњу у Министаству науке.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?