Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Лица која ти могу помоци

Објављено: 20.11.2018. 12:38 Аутор: МП

Особе које ти могу помоћи

Колизијски старатељ и привремени заступник

Ко су и шта раде колизијски старатељ и привремени заступник?
Када учествујеш у судском поступку који се тиче односа између тебе и твојих родитеља, може ти бити постављен колизијски старатељ или привремени заступник, ако између тебе и твојих родитеља постоје супротни интереси. На примјер, ако желиш да живиш с мамом, а оба или један од твојих родитеља с тим није сагласан, о томе мора да одлучи суд, у судском поступку у коме и ти учествујеш и имаш право да кажеш своје мишљење.  Пошто је судски поступак компликован, потребно је да неко заступа твоја права и интересе, а то ће чинити колизијски старатељ или привремени заступник.

Колизијски старатељ је лице које те заступа у судском поступку и њега поставља центар за социјални рад. Ако центар за социјални рад не постави колизијског старатеља, суд може одредити неког адвоката или адвокатицу да те заступа и он/она је твој привремени заступник у том конкретном судском поступку.

Како да тражиш постављање колизијског старатеља?

Ако имаш више од 10 година, можеш лично затражити од центра за социјални рад да ти буде постављен колизијски старатељ. Можеш се обратити и најближем суду и затражити да ти суд постави привременог заступника. То може да учини у твоје име и неко друго, теби блиско лице или нека установа (на примјер, твоја школа), ако ти то тражиш.

Какве су дужности колизијског старатеља односно привременог заступника?

Лице које те заступа (колизијски старатељ или привремени заступник ) иде у суд умјесто тебе и у твоје име предузима све потребне радње.

Важно је да знаш да то лице има и нека додатна задужења:

  • да ти објасни шта се догађа у суду;
  • да ти објасни шта оно ради у суду и како то може да утиче на тебе.

Ако своје мишљење нијеси лично саопштио/саопштила суду, зато што нијеси желио/жељела или је суд процијенио да је боље да не долазиш у суд, лице које те заступа дужно је:

  • да те пита какво је твоје мишљење о свим важним питањима која се разматрају у суду;
  • да твоје мишљење о свим питањима пренесе суду, баш онако како си га ти саопштио/саопштила.

Лице за подршку

Када се води судски поступак који се тиче тебе и твојих родитеља, то није пријатна ситуација Ни за тебе ни за твоје родитеље. Родитељи неке дјеце су у сукобу, не слажу се око многих питања, нека дјеца су тужна, нека су збуњена, нека брину како ће се поступак завршити, шта ће се послије догодити и сл. Да би се дјеци помогло да се са свим тим негативним осјећањима лакше изборе, суд може дјетету додијелити лице за подршку.

Ко су лица за подршку дјетету?

Лица за подршку су квалификовани стручњаци и стручњакиње (из области социјалног рада, психологије, педагогије, социологије, дефектологије или специјалне педагогије) који/које су завршили специјалну обуку и научили како да на најбољи могући начин пружају помоћ и подршку дјеци у судским поступцима у којима се рјешавају питања о односу родитеља и дјеце. Таква лица уписана су у једну посебну листу с које суд одабира лице које ће дјетету бити подршка ако је то потребно.

Ко поставља лице за подршку?

Лице за подршку поставља суд. Када се води судски поступак који се тиче тебе и твојих родитеља, суд ће процијенити да ли постоји потреба да ти постави лице за подршку, али и ти сам/сама можеш то затражити од суда.

Ако си старији/старија од 14 година, суд мора да те пита да ли се слажеш да ти постави лице за подршку, а ако се не слажеш, суд то неће учинити. Ако још увијек немаш 14 година, суд ти може поставити лице за подршку, без обизира на то да ли си ти с тим сагласан/сагласна.

Шта ради лице за подршку?

Лице за подршку је особа која је дужна да теби лично помаже и подржава те све док траје судски поступак. То лице има бројне дужности:

  • да се према теби лијепо понаша, да буде пажљиво и брижљиво;
  • да се стара о твојим интересима;
  • да ти објаснити која су твоја права;
  • да ти објасни о чему суд одлучује и шта се у суду догађа;
  • да те пита какво је твоје мишљење о свим важним питањима која се разматрају у суду;
  • да твоје мишљење о свим питањима пренесе суду, онако како си га ти саопштио/саопштила;
  • да ти објасни какву је одлуку суд донио и како ће она утицати на тебе.

Ако те суд позове да лично дођеш у суд, како би суд чуо оно што ти знаш или да чује твоје мишљење о неким питањима, с тобом ће поћи и лице које ти пружа подршку.

Лицу за подршку можеш да постављаш питања о свему што те интересује и да тражиш да ти објасни све што нијеси сасвим добро разумио/разумјела.

Ако нијеси задовољан/задовољна како се лице за подршку према теби понаша, можеш о томе да обавијестиш своје родитеље и суд, који ће у том случају одредити неко друго лице за подршку.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?