Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Наставак успјешне сарадње Комисије за нестала лица и Међународног комитета Црвеног крста

Објављено: 22.11.2018. 21:05 Аутор: мрсс
У Подгорици је дана 22.11.2018. године, у централи Црвеног крста Црне Горе, одржан састанак шефице регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) из Београда Јелене Стијачић и предсједника Комисије за нестала лица Драгана Ђукановића. Састанку су присуствовали Јелена Дубак, генерална секретарка Црвеног крста Црне Горе и замјеница шефице регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) из Београда Гордана Миленковић

На састанку је било ријечи око досадашње и будуће сарадње и размјене информација које су од значаја за рјешавање случајева несталих лица. По евиденцији МКЦК-а, у региону се још трага за више од 10.000 лица несталих услед оружаних сукоба на просторима бивше Југославије.

Лица која су нестала у оружаним сукобима на подручју бивше Југославије, а које потражује Комисија за нестала лица Владе Црне Горе, укључује 57 црногорских држављана и лица чији су тражитељи, у вријеме кад су пријавили њихов нестанак, имали пребивалиште у Црној Гори, од чега се на територији Републике Косово потражују 44 лица, на територији Босне и Херцеговине 10 лица и на територији Републике Хрватске 3 лица.

Договорено је да ће МКЦК-а помоћи Комисији за нестала лица и Црвеном крсту Црне Горе да се у наредном периоду обиђу породице несталих у свим општинама у Црној Гори, како би се утврдила права евиденција, сагледао социјални статус и потребе ових породица.

На састанку је разговарано о новој петогодишњој Стратегији МКЦК-а. Суочен са сталним смањењем броја идентификација током посљедњих година, МКЦК је одлучио да у сљедећих пет година појача напоре и предузме све што је могуће да би судбина што већег броја несталих била расвијетљена. Она предвиђа такође, интензивнију претрагу домаћих и међународних архива у потрази за новим информацијама, наставак пружања психосоцијалне подршке породицама несталих, подршку локалним форензичким капацитетима, као и побољшање правног оквира у државама у региону.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?