Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство науке на “Упбеат форуму друштвених иновација”

Објављено: 04.12.2018. 21:04 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke


„Упбеат форум друштвених иновација“, у оквиру ЕУ пројекта YОУСЕЕ!, одржава се данас и сјутра у Подгорици. Догађај је отворио г. Аиво Орав, шеф Делегације ЕУ у Црној Гори.

Бранка Жижић, в.д. генералне директорице за иновације у Министарству науке казала је да се Црна Гора налази на важној прекретници ка друштву са снажнијим европским грађанским вриједностима, бољим управљањем и јачом привредом.

„Социјалне иновације су један од важних начина како то да остваримо – оне се дешавају кад мијењамо окамењене навике, кад се повезујемо и радимо заједно на проблемима. Огроман је простор за акцију, јер су и друштвени изазови, овдје код нас, као и широм свијета, велики – климатске промјене, изумирање врста и ефекти на екосистем, болести, сиромаштво, неједнакост у остваривању права. У иновацијама је простор и за креирање нових производа и услуга за пласирање на тржиште. Према подацима ЕИБ, у Европи постоји дефицит од 300 милијарди долара годишње у иновацијама“, истакла је Жижић.

Она је нагласила да Министарство науке управо ради на креирању иновационог екосистема.
„Крајем 2016. године почео је са радом Иновационо-предузетнички центар Технополис у Никшићу, а у току је процедура успостављања централне јединице Научно-технолошког парка у Подгорици.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Захваљујући подршци Европске комисије и комесара Царлоса Моедаса, покренули смо пројекат „Подршка развоју политика“ за развој иновационог екосистема, у оквиру којег смо у последњих пола године интензивно сарађивали са предузетницима, научницима, представницима цивилног друштва, а уз помоћ истакнутих експерата из Европске уније. До краја године Влада ће усвојити Програм за подстицање иновативних стартапова, а пилот програми финанисирања за ову циљну групу очекују се већ наредне године“.

Жижић је казала да је у досадашњим програмима Министарства науке било одличних примјера укључивања младих људи у иновације. Тако ће, у оквиру неких од одобрених иновативних пројеката, студенти радити магистарске радове на проблемима конкретних иновација за потребе предузећа.

„Други примјер је интеракција студената са друштвом током фестивала науке, када је реализован пројекат „сциенце-схоп“, а грађани тражили рјешења за проблеме од студената и професора са факултета. Најуспјешнији примјер стартапа из Црне Горе, БееАнд.Ме, био је усмјерен и инспирисан управо радом у Центру изврсности БИО-ИЦТ, који је финансирало Министарство науке.

Важно је рећи да су актери у иновационом екосистему битни фактори његовог даљег функционисања. Вјерујемо да ће будући Научно-технолошки парк бити, не само физичка инфраструктура, већ мјесто живих интеракција и размјене знања, заједничких пројеката и контакта са инвеститорима.

Министарство науке је у потпуности посвећено креирање таквог амбијента“, нагласила је Жижић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?