Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Херцег Новом одржан први састанак Групе за нестала лица

Објављено: 05.12.2018. 21:22 Аутор: мрсс
Дана 4.- 5. децембара 2018. године, Међународна комисија за нестала лица (ИЦМП) организовала је први састанак Групе за нестала лица (ГНЛ) у Херцег Новом у Црној Гори. ГНЛ ће пратити активности предвиђене Оквирним планом, који су у новембру у Хагу потписали представници домаћих институција надлежни за питање несталих у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Косову и Србији. Комисију за нестала лица Владе Црне Горе представљали су Драган Ђукановић, предсједник Комисије и Дарка Џабасан, секретарка Комисије.

На завршеном дводневном састанку ГНЛ је јасно дефинисала наредне кораке ка рјешавању што већег броја од око 12.000 неријешених случајева несталих лица. То подразумијева рад на рјешавању “НН” (без имена или неидентификованих) случајева у мртвачницама у цијелом региону кроз циљане пилот-пројекте; рад на процедурама за размјену података о несталима и могућим локацијама скривених гробница између чланова ГНЛ; те на учешћу на ексхумацијама од заједничког интереса.

mrss

Маттхеw Холлидаy, шеф ИЦМП-овог Програма за Западни Балкан похвалио је надлежне за рјешавање питања несталих лица за посвећеност коју су показали током дводневног састанка.

Истакавши да су земље из региона од 1996. године успјеле пронаћи и идентификовати више од 70 процената од 40.000 несталих особа, господин Холлидаy је рекао да је “овако успјешан резултат постигнут захваљујући укључености власти на регионалном нивоу, уз значајну подршку Уједињеног Краљевства и осталих донатора”.
Уједињено Краљевство је додијелило бесповратна средства у износу од 1,5 милиона еура за двогодишњи пројекат подршке јачању регионалне сарадње на рјешавању питања несталих у сукобима током 1990-их, који спроводи ИЦМП. ИЦМП ће подршку Уједињеног Краљевства усмјерити ка омогућавању рада домаћих институција и пружању техничке подршке ГНЛ-а.
Оквирни план произилази из Декларације коју су у јулу ове године потписали предсједавајући Вијећа Министара Босне и Херцеговине и премијери Косова, Црне Горе, Србије, Албаније, Хрватске, Њемачке, Уједињеног Краљевства, Аустрије, Бугарске, Француске, Италије, Словеније и Пољске, а која, између осталог, наглашава њихову посвећеност напорима уложеним у проналажење и идентификацију 12.000 несталих у сукобима на подручју бивше Југославије.

Захваљујући средствима Уједињеног Краљевства, ИЦМП ће наставити свој рад на стварању политичких оквира за кооординацију међувладиних активности, олакшан приступ подацима о несталим лицима унутар и ван граница земаља у региону, јачати капацитете удружења породица несталих лица за заговарање питања несталих на регионалном нивоу, подржавати заједничке ексхумације и омогућити наставак приступа ИЦМП-овим поцесима тестирања ДНК и провјере постојања подударности.

Уједињено Краљевство дуги низ година подржава ИЦМП кроз дипломатске активности, али и пружањем финансијске подршке. Уз Холандију, Луксембург, Шведску и Белгију одиграло је кључну улогу у успостављању ИЦМП-а, као споразумом утемељене међународне организације, а једна је од пет првих земаља потписница Споразума о статусу и функцијама Међународне комисије за нестала лица у децембру 2014. године.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?