Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОДРЖАНА РЕГИОНАЛНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА УСЛУГЕ “ПОРОДИЧНИ САРАДНИК”

Објављено: 07.12.2018. 21:00 Аутор: мрсс
НВО „Породични центар“ Котор и Министарство рада и социјалног старања организовали су данас у хотелу Верде, у Подгорици, регионалну презентацију услуге „Породични сарадник“.

Презентацији су присуствовали стручни радници центара за социјални рад из Подгорице, Никшића, Цетиња и Даниловграда, представници УНИЦЕФа и локалних заједница. Директор Директората за социјалну и дјечју заштиту у Министарству рада и социјланог старања, господин Горан Кушевија је отворио презентацију и истакао да Министарство рада и социјалног старања већ неколико година спроводи интензивну реформу система социјалне и дјечије заштите. Реализација програма „Породични сарадник“ у значајној мјери доприноси остварењу циљева реформе јер помаже у превенирању издвајања дјеце из породица, превенцији и смањењу насиља над дјецом, фактора ризика који воде занемаривању дјеце, побољшању интеракција родитељ – дијете, побољшају вјештина родитељства, укључујући и елиминисање физичког кажњавања, пружању подршке родитељима и старатељима, смањењу проблема у понашању код дјеце. Истакао је да Министарство рада и социјалног старања настоји да обезбиједи одрживост ове услуге као један од приоритета реформе без којег деинституционализација не може да се спроведе.

Представници НВО Породични центар из Котора говорили су о својим искуствима у раду са породицама и резултатима пројекта. Пројекат се реализује од 01.01.2016.год у Општинама Бијело Поље, Подгорица, Котор, Будва и Херцег Нови. Од јануара 2016 године, када је започета реализација пројектом је обухваћено 96 породица, односно 250 дјеце.

Резулати пројекта показују да ни једно дијете није измјештено из породице док је породица имала континуирану помоћ и подршку од стране породичног сарадника, да су у појединим породицама побољсане компетенције и снаге родитеља те да у складу са тим основним резултатима услуга Породични сарадник треба да буде препозната и препоручена као један од основних сервиса подршке породицама и сервиса који има значајно мјесто у порцесу реформе система социјлане и дјечије застите.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?