Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Делегација из Црне Горе учествовала у раду конференције Европске свемирске агенције

Објављено: 13.12.2018. 18:14 Аутор: Министарство науке
Генерални директор за научно-истраживачку дјелатност у Министарству науке, др Дарко Петрушић, и представници црногорских универзитета учествовали су у раду конференције Европске свемирске агенције (ЕСА), која је 11. и 12. децембра одржана у Риму, у Италији.

Тема конференције била је дефинисање радне мапе за медитеранску иницијативу, у оквиру програма сателитског посматрања Земље под називом “Наука за друштво”. Овим програмом обухваћено је више области, као што су атмосфера, океанографија, климатска и земљишна истраживања, у којима је могућа примјена нових научно-технолошких рјешења.

Др Петрушић је на скупу представио статус научних активности, које се тренутно спроводе у Црној Гори, приоритетне области истраживања, као и потенцијалне пројекте на којима је могућа сарадња са Агенцијом. То је нарочито важно за нашу научну заједницу, којој ће, уз посредовање и подршку Министарства науке, бити омогућено да користи ресурсе ЕСА. Он је нагласио значај примјене сателитског посматрања у урбанистичком планирању, у циљу контролисане градње, спрјечавања девастације простора и заштите природе.

Петрушић је у имао и сусрет са представницима ЕСА, током којег су размотрене конкретне активности, у циљу интензивнијег укључивања наших студената у обуку коју организује Агенција, као и могућност организовања регионалне радионице у Црној Гори.

Мр Маја Лакићевић – Жарић и др Татјана Копривица са Универзитета Црне Горе одржале су презентацију из области компресивног одабирања и археолошког истраживања старог римског града Дукље.

Наша делегација је такође посјетила лабораторију за вјештачку интелигенцију, гдје су разговарали о могућој примјени иновативног алгоритма, на којем се базира систем компресивног одабирања. Овај алгоритам је у великој мјери развијен кроз грант из ИНВО пројекта, финансираног од Министарства науке.

У црногорској делегацији у Риму је била и представница Универзитета Доња Горица, др Биљана Стаматовић.

ЕСА има 22 државе чланице, са око 2.200 научника. Буџет Агенције за 2017. годину износио је 5,75 милијарди еура, од чега се 80 одсто односи на улагање у индустрију.

Регион Медитеранског мора окружен је са 22 државе, чланице ЕСА, које заједно имају обалу у дужини од 46.000 километара. Око 250 милиона људи живи у приобалним хидролошким басенима, а у протеклих 20 година је регистрован пораст броја становника од чак 50 одсто.

Осјетљивост и угроженост медитеранског система препознати су од међународних институција, па се још од 70-тих година улажу напори за његову заштиту. Пројекти ЕСА и сателитско посматрање Земље представља прилику да се иновативна наука, апликације и информационе технологије суоче са постојећим изазовима, а на тај начин уједно иницирају раст иновација у региону.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?