Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић говорио на Свечаној академији поводом 140 година од проглашења Биоградске горе заштићеним подручјем

Објављено: 15.12.2018. 01:16 Аутор: МКУ

Данас је у Колашину одржана Свечана академија поводом обиљежавања140 година од проглашења Биоградске горе заштићеним подручјем (1878 – 2018), коју су организовали Национални паркови Црне Горе.

У оквиру програма Свечане академије говорили су: предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић, министар културе Александар Богдановић, министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић, предсједник Општине Колашин Милосав Бато Булатовић, принц Никола Петровић Његош, декан Филозофског факултета Горан Баровић и директор Националних паркова Црне Горе Елвир Клица.

Министар културе Александар Богдановић је у свом обраћању подсјетио да су природне особености обиљежја по којима је Црна Гора препозната у свијету, што нам говори да она представљају и несцрпни ресурс у све разгранатијим могућностима туристичке понуде.

Говорећи о почецима заштите животне средине на овом локалитету министар Богдановић је истакао - „Одлука књаза Николе да давне 1878. године подручије Биоградске горе стави под заштиту, што је био први званични чин заштите природног амбијента у Европи, историјски је податак који се може читати и као антиципација концепта Црне Горе као еколошке државе. У сваком случају, то што је у то вријеме и на тај начин дефинисан статус Књажевог забрана, како је народ звао простор заштићен од стране црногорског владара, јесте својеврсно социо-културолошко достигнуће на које можемо бити поносни.“

„Црногорска национална комисија за УНЕСЦО, цијенећи биолошку разноврсност и значај појединих врста, ове године додатно кандидовала букове шуме Биоградске горе на Тентативну листу, како би се могли прикључити мултинационалној номинацији Букових прашума и изворних букових шума Карпата и осталих регија Европе. Сарадња на овој номинацији већ је почела, а у другој фази номинације ће се, поред Црне Горе прикључити и Швајцарска и Србија.

Вјерујемо да ће након спроведене процедура, ова активност наићи на одобрење УНЕСЦО-а и да ће Национални парк Биоградска гора добити статус УНЕСЦО мјеста свјетске баштине, какав и заслужује.

Простор о којем је ријеч дио је резервата биосфере Басен ријеке Таре, као подручја у оквиру УНЕСЦО програма Човјек и биосфера. Овај статус омогућава му додатну заштиту и валоризацију, а нас обавезује на очување и промовисање ових јединствених вриједности које смо наслиједили" - додао је министар Богдановић.

Предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић је рекао: „ Своје опредељење да чувамо све своје разноликости исказали смо и у уставима Црне Горе у чијим преамбулама од почетка последње деценије прошлог вијека стоји да је Црна Гора еколошка држава, прва таква Уставом дефинисана држава. Међутим, сви смо свјесни да се природа не чува само доношењем закона и правила, већ подразумијева много већу посвећеност и државе али и сваког појединца.“

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић је казао: „Велика је част себе назвати грађанином државе која баштини 140 година еколошке освијешћености. Визионарство краља Николе огледа се у многим стварима, а једна од оних које нам је оставио у аманет је чување љепоте која нас окружује. Биоградска гора представља најзначајнију вриједност овог националног парка. Но, нетакнута природа и очарава и обавезује да се са посебном пажњом односимо према њеном очувању, чему смо и посвећени.“

Свечаном акедемијом указано је на вазност првог заштићеног подручја у Европи, „Књажевог забрана“, насталог на подручју данашњег Националног парка Биоградска гора, као и на значај почетака институционалне заштите природе у Црној Гори и развој националних паркова од њихових оснивања до данас.

У оквиру програма Свечане академије приказана је изложба старих фотографија са мотивима Биоградске горе и Колашина.

Pokrenite
Фото галерија

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?