Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Извјештај са јавне расправе о Нацрту стратегије за борбу против трговине људима за период 2019-2024. године са пратећим Акционим планом за 2019. годину

Објављено: 17.12.2018. 21:00 Аутор: МУП

Министарство унутрашњих послова-Национална канцеларија за борбу против трговине људима



ИЗВЈЕШТАЈ О СПРОВЕДЕНОЈ ЈАВНОЈ РАСПРАВИ


У вези са Нацртом стратегије за борбу против трговине људима за период 2019-2024. године са пратећим Акционим планом за 2019. годину


Вријеме трајања јавне расправе: Јавна расправа је трајала 20 дана од 12. новембра до 02. децембра 2018. године

Начин спровођења јавне расправе (одржавање округлог столова, трибина и презентација, са наведеним мјестом и датумом одржавања; достављање примједби, предлога и сугестија у писаном или електронском облику, са наведеним начином и роком достављања):

Јавна расправа је спроведена на начин што је Нацрт стратегије са Акционим планом објављен на сајту Министарства унутрашњих послова и е-управе. У оквиру јавне расправе организован је округли сто, дана 26.11.2018. године са почетком у 10:00 часова.

Овлашћени представници министарства који су учествовали у јавној расправи:

1. Улама Зоран, Национални координатор/Руководилац Националне канцеларије за борбу против трговине људима
2. Соња Перишић Биговић, самостална савјетница у Националној канцеларији И
3. Маријана Радуновић, самостална савјетница у Националној канцеларији.

Подаци о броју и структури учесника у јавној расправи:

На округлом столу присуствовали су по један представник Министарства унутрашњих послова Управе полиције, Управе за инспекцијске послове, Министарства за људска и мањинска права, Министарства просвјете, Завода за школство, Полицијске академије, ЈУ Центра за подршку дјеци и породици Б. Поље, невладиних организација “Црногорски женски лоби” и “СОС телефон Никшић”, међународне организације УНИЦЕФ, као И два представника Црвеног крста Црне Горе.

Током трајања јавне расправе, Министарству унутрашњих послова-Националној канцеларији за борбу против трговине људима су достављени коментари од стране:

1. Црвеног крста Црне Горе
Резиме достављених примједби, предлога и сугестија, са наведеним разлозима њиховог прихватања, односно неприхватања: Преглед добијених иницијатива, предлога, сугестија и коментара:

Црвени крст Црне Горе:

а) У поглављу институционални оквир предложено је “да се умјесто назива невладине организације употребљава организације цивилног друштва због чињенице да је назив организације цивилног друштва шири појам који обухвата и организацију Црвеног крста Црне Горе”.

Став предлагача: Приједлог је прихваћен. Замијењен је термин “невладине огранизације” са термином “организације цивилног друштва”

б) У оквиру поглавља Превенција И едукација Акционог плана за имплементацију Националне стратегије за борбу против трговине људима за 2019. годину предложено “ додати да Министарство за људска и мањинска права спроводи превентивне радионице у циљу подизања свијести РЕ популације заједно са организацијама цивилног друштва”.
Став предлагача: Приједлог није прихваћен. Будући да су у оквиру институционалног оквира наведене активности које институције спроводе на плану борбе против трговине људима, а да је посљедњом реченицом на крају наведено да је остварена сарадња и партенрство са медјународним и организацијама цивилног сектора у њиховој реализацији, те да се цијени веома велики допринос ових организација у оквиру постигнутих резултата на овом плану, тако да се сматра да би било сувишно то посебно истицати на предложеном мјесту.

ц) У дијелу стратешког документа који се односи на Преостале изазове И препоруке за даље дјеловање у дијелу Превенције И едукације, “додати да осим поменутих рањивих група би требало уврстити и мигранте, ирегуларне мигранте, азиланте и избјеглице, као једну од категорија која се третира овом стратегијом, услед изузетног ризика у којем ова лица
налазе због најчешћег доласка у земљу или покушаја напуштања земље уз кријумчаре. Поред тога постоји повећан ризик радне и сексуалне експлоатације, за ирегуларне мигранте у Црној Гори”. Такође у оквиру истог дијела стратешког документа, у дијелу Идентификација зртава предложено је “додати јачање капацитета организација цивилног друштва која раде у области трговине људима, не само у ромским заједницама већ И у заједницама у којима бораве или су смјештени мигрант, азиланти и сл”.
Став предлагача: Приједлог је прихваћен.

д) У дијелу Подршке, заштите и ренитеграције предложено је “да је препорука о мјерама подстицања за послодавце као што је ослобађање од пореза за дугорочно запошљавање жртава трговине људима неопходно пажљивије дефинисати ову препоруку због заштите података о личности, евентуалној стигматизацији или дискриминацији”.
Став предлагача: Приједлог није прихваћен, будући да је предметна активност наведена као препорука за даље дејловање, тако да ће се приликом реализације једне овакве активности посебна пажња посветити поштовању свих права жртве трговине људима.

е) У оквиру Акционог плана тачка 1.1.4. гдје је у питању обука за представнике полиције, предложено је “планирати И обуке за запослене уи Дирекцији за азил И Центру за прихват тражилаца међународне заститу”.
Став предлагача: Сугестија није је прихваћена, будући да је у оквиру тачке 1.1.8 која се односи на спровођење мултисекторских обука представника различитих институција о могућностима препознавања И упућивања зртава трговине људима, планирано да се реализују обуке И за наведене организационе јединицие Министарства унутрасњих послова, односно Управе полиције.

ф): Под тачкама 1.2.2, 1.2.3, 1.2.4., 1.2.5. и 1.3.3. предложено је је да би “требало навести поред институција и партнере из организација цивилног друштва”
Став предлагача: Приједлог није прихваћен, будући да се у цијелом документу наводе само носиоци активности, што могу бити само институциј, а да це се у оцјени реализације И извјештавању по одређеној активности бити наведени И партнери који су помогли реализацијим конкретних активности.

г) Под тачком 2.1.2. у којој се помиње организовање тренинга за јачање капацитета стручног тима за формалну идентификацију жртава трговине људима, сугерисано је “да би требало да тим буде мултисекторски, како би се лакше идентификовале жртве или потенцијалне жртве трговине људима, а самим тим И даље упућивале на сyстем подршке И постојећих сервиса”.
Став предлагача: Приједлог је прихваћен уз образложење да је стручни тим за формалну идентификацију зртава трговине људима И замишљен као мултисекторско тијело.





Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?