Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 115. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
     
Влада Црне Горе је на 115. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, усвојила Извјештај о реализацији Плана оптимизације јавне управе 2018-2020 за период 1. септембар - 31. децембар 2018. године и Анализу ефеката краткорочних мјера Плана оптимизације, у 2018. години.

Анализа је показала да се након пола године спровођења Плана оптимизације, већ може говорити о ефектима Плана, односно о позитивним трендовима, иако се ради о кратком периоду имплементације од пола године: у тренду укупног раста запослености, смањује се релативно учешће запослености у јавној управи тако што је децембра 2017. године, запосленост у јавној управи чинила 28,2 одсто укупне запослености, док се у децембру 2018. смањила на 26,8 одсто, односно за 1,4%. За првих шест мјесеци смањен је број запослених на локалном нивоу за 3,9 одсто, односно 475 запослених.

Премијер Душко Марковић, рекао је, закључујући расправу у којој је учествовало више чланова Владе, да поред квантитативних ефеката очекује и суштинске, да оптимизација администрације није само њено бројчано смањење већ да је циљ квалитетнија и ефикаснија управа. „Резултати које остварујемо, који нијесу за потцјењивање, него су за похвалу, резултат су огромног напора мањег броја људи“ – рекао је предсједник Владе.

Влада је утврдила Предлог закона о начину уписа бродова, плутајућих објеката и инсталација за производњу угљоводоника у уписнике и стварним правима на бродовима и инсталацијама за производњу угљоводоника, којим се национално законодавство усклађује са међународним стандардима и конвенцијама у овој области.

Утврђен је и Предлог закона о потврђивању Протокола о води и здрављу уз Конвенцију о заштити и коришћењу прекограничних водотока и међународних језера из 1992. године. Кључни циљеви дефинисани Протоколом су: заштита здравља људи на свим нивоима, одрживи развој кроз заштиту екосистема, унапређење водоснадбијевања, превенција, конторола и смањење болести повезаних са водом, као и приступ води за пиће за свакога. 

Влада је усвојила Извјештај о раду и стању у управним областима из надлежности Министарства унутрашњих послова, са органом у саставу за 2018. годину који је показао позитиван тренд и висок степен повјерења јавности у рад МУП-а и Управе полиције.

У оквиру расправе о овој тачки дневног реда Влада је оштро осудила нападе у Беранама на представника хрватске мањине Игора Томкића, оцјењујући их гнусним и кукавичким, те затражила ригорозно кажњавање починилаца.

Предсједник Марковић је рекао да је породица Томкић мета организованих напада због националне припадности, али да су то и напади на Црну Гору и вриједности које баштинимо – мултиетничност и мултиконфесионалност.

„Преораћемо ако треба цијело Беране и цијелу државу да нађемо извршиоце и налогодавце“ – рекао је предсједник Владе.

Влада је донијела Одлуку о изради Измјена и допуна Детаљног урбанистичког плана “Индустријска зона КАП-а” у Подгорици. Основни циљ измјена и допуна ДУП-а је повећање вриједности и модернизација индустријске производње, као и стварање просторних могућности за остварење бизнис зона унутар индустријских комплекса. Оцијењено је да ће се оптимизацијом индустријских система створити услови за обезбјеђење краткорочне стабилности и дугорочне одрживости индустријске производње, интензивираће се процес структурног прилагођавања индустријског сектора стандардима квалитета у домену животне средине, те створити додатни услови за повећање производње и привлачење инвестиција.

Усвојена је Информација о активностима на спровођењу Одлуке о критеријумима, начину и поступку избора лица које може стећи црногорско држављанство пријемом ради реализације посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе. У овиру имплементације Одлуке, расписан је Јавни позив за исказивање интересовања за квалификовање пројеката на Листу развојних пројеката у области туризма, активно се ради на дефинисању услова за развојне пројекте у областима енергетике, информационо-комуникационих технологија и индустрије, као и услова за развојне пројекте у области пољопривреде и прерађивачке индустрије. И овом приликом наглашено је да Програм треба да допринесе развоју мање развијених јединица локалне самоуправе и интензивирају развојне пројекте у области туризма, пољопривреде и прерађивачке индустрије и да ће бити доступан за највише 2.000 најреферентнијих апликаната у периоду од три године.

Влада је донијела План припреме љетње туристичке сезоне за 2019. годину. Овим документом су дефинисане активности на унапређењу инфраструктуре, квалитета услуга у сектору туризма и другим повезаним секторима, побољшању туристичко-угоститељске понуде кроз нове хотелске и друге видове смјештајних капацитета, разноврности туристичког производа, смањењу сиве економије, подстицање запошљавања домаће радне снаге и младих, промоцију Црне Горе као јединство различитости на малом простору, догађаја и манифестација како би Црна Гора постала цјелогодишња туристичка дестинација.

Усљед неизвршавања уговорних обавеза, Влада је прихватила Предлог за покретање поступка за раскид Уговора о давању права на коришћење шума и изградњу и одржавање шумских саобраћајница, број 482 од 17.04.2007. године, закључен између Управе за шуме и ДОО „Вектра-Јакић” Пљевља.

Влада је донијела Националну стратегију управљања хемикалијама 2019-2022. године с Акционим планом за период 2019-2022. године, у циљу обезбјеђења високог нивоа заштите здравља људи и животне средине и побољшања слободног промета са земљама ЕУ и другим земљама, уз подстицање конкурентности црногорске привреде кроз увођење безбиједнијих хемикалија и технолошких процеса.

Донијет је Акциони план за реализацију завршног мјерила за Преговарачко полглавље 2 – Слобода кретања радника. У складу са кључни циљем – идентификовање свих корака и мјера које је неопходно предузети за испуњење мјерила за привремено затварање преговора, као специфични циљеви дефинисани су: усаглашавање националног са европским законодавства, јачање административних капацитета и успостављање рационалног модела координације свих активности у поглављу 2.


Донијет је Акциони план за имплементацију Стратегије развоја Управе полиције за период 2016-2020. година, за 2019-2020. годину са Извјештајем о реализацији Акционог плана за 2018. годину. Акционим планом су утврђене мјере и активности којима се, поред осталог, обезбјеђује постепена имплементација стандарда ЕУ, стварање услова за подизање нивоа интергитета и сигурности полицијских службеника, унапређење система полицијског образовања, обуке и система професионалног и каријерног развоја, подизање нивоа спровођења професионалних стандарда и надлежности контроле на свим нивоима.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије побољшања безбједности у друмском саобраћају (2010-2019) за 2019. годину и усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије за 2018. годину. Мјере дефинисане планом за 2019. годину представљају континуитет активности реализованих у претходној години, уз низ нових активности који ће допринијети развијању функционалног саобраћајног система, уз стално смањивање броја погинулих и тешко повријеђених у друмском саобраћају.

Прихваћена је Информација о дугорочном кредитном задужењу Општине Андријевица, у износу од 550.000,00 еура, код Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе А.Д., за изградњу мини хидроелектране ,,Кркори” на дијелу изворишта „Кркори“. Имајући у виду све позитивне утицаје које би изградња капиталног пројекта мини хидроелектране имала на побољшању стандарда и квалитета услова живота, Влада је дала сагласност да се општина Андријевица кредитно задужи код ИРФ - а за изградњу мини хидроелектране ,,Кркори”.

Влада је прихватила Споразум о смањењу цијена услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама у региону Западног Балкана. У расправи је истакнуто да је планирано овај документ буде потписан на другом Дигиталном самиту земаља Западног Балкана 4. и 5. априла 2019. године у Београду, од стране министара ресорних министарстава Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Косова, Републике Сјеверне Македоније и Републике Србије. Потписнице су сагласне да ће максималне малопродајне цијене услуга роминга у региону Западног Балкана бити снижене до нивоа цијена према правилу „као код куће“, а примјена Споразума ће почети 1. јула 2019. године. 

Донијет је Акциони план за спровођење Стратегије за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости за период 2017-2021. година, за 2019 и 2020. годину.

Премијер Душко Марковић позвао је министре да без одлагања унаприједе запошљавање лица са инвалидитетом и других рањивих категорија. „Ја ћу први то учинити у свом Кабинету“ – рекао је предсједник Владе.

Влада је донијела Програм за спровођење Плана активности за постизање родне равноправности за период 2017-2021, за 2019. и 2020. годину и усвојила Извјештај о реализацији Програма за 2018. годину. Програмом су, између осталог, предвиђене активности на даљем усклађивању домац́ег законодавства са Конвенцијом Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција) и осигурање строге примјене одредби кривичног законодавства којима се кажњавају насиље над женама.

Усвојен је Завршни извјештај о спровођењу Стратегије унапређења квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори 2013-2018. Констататовано је да су током имплементације Стратегије, предузете у различитим секторима бројне мјере усмјерене на подизање квалитета живота ЛГБТИ особа, јачање њиховог друштвеног прихватања и креирања друштвеног амбијента у којем се њихова права уважавају у пуном обиму. Приликом представљања Извјештаја наглашено је и да су активан допринос остваривању циљева стратегије, поред националних институција, дале и невладине организације које се баве заштитом и унапређењем људских права ЛГБТИ особа у партнерству са институцијама или самостално.

Влада је усвојила Извјештај о развоју и заштити права мањинских народа и других мањинских националних заједница у 2018. години, који садржи приказ политике заштите мањина, како у нормативном дијелу, тако и по појединим областима друштвеног живота значајним за заштиту мањинских народа и других мањинских националних заједница. 

Усвојена је и Информација о закључивању Протокола између Владе Црне Горе и Вијећа министара Босне и Херцеговине о сарадњи у тражењу несталих лица и прихваћен текст Протокола. У циљу даљег унапређења билатералне сарадње на нивоу Комисије за нестала лица Владе Црне Горе и Института за нестале особе Босне и Херцеговине, а у намјери да се допринесе ублажавању тешких хуманитарних посљедица сукоба на простору бивше Југославије, полазећи од права породица на потпуну истину о свом несталом члану, сачињен је текст Протокола којим се на посебан начин уређују међусобни односи, обавезе и начин заједничког рада. Комисија за нестала лица Владе Црне Горе тренутно потражује 57 црногорских држављана и лица чији су тражитељи, у вријеме кад су пријавили њихов нестанак, имали пребивалиште у Црној Гори, од чега се на територији Косова потражују 44 лица, на територији Босне и Херцеговине 10 лица и на територији Републике Хрватске 3 лица.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?