Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Улцињу: Завршени конзерваторски радови на Цитадели, преко 100.000 еура у 2019. години за заштиту културне баштине у Улцињу

Објављено: 12.04.2019. 23:27 Аутор: Министарство културе
Министар Богдановић у Улцињу: Завршени конзерваторски радови на Цитадели, преко 100.000 еура у 2019. години за заштиту културне баштине у Улцињу

Министар културе Александар Богдановић боравио је данас у радној посјети Општини Улцињ гдје је разговарао са предсједником Општине Љором Нрекићем и обишао завршене конзерваторске радова на Цитадели у Старом граду Улциња.
На састанку је разговарано о сарадњи у области културе, пројектима чија је реализација у току, али и активностима које су планиране у наредном периоду.
Како је истакао министар Богдановић, Улцињ баштини дугу и вриједну историју и традицију и значајне потенцијале у области културе, од Старог града, до изузетних археолошких локалитета и амбијенталних услова који се могу користити у културне сврхе. Саговорници су констатовали да се изузетно успјешно реализују археолошка истраживања и конзерваторски радова на локалитетима Старог града у Улцињу и средњовјековног града Свач, за које је Министарство културе само у 2019. години опредијелило преко 100.000 еура.
“Посебно ми је задовољство што смо данас обишли завршене конзерваторске радова на културном добру Старог града Улциња, односно тврђаву Цитадела. Ријеч је о изузетно значајном локалитету на коме је дошло до девастације и обрушавања одређених партија архитектуре. Реализовали смо конзерваторске мјере и локалитет довели у одрживо стање, а већ у наредној фази ћемо урадити конзерваторске третмане на свим подним површинама из венецијанског, античког и турског периода”, истакао је министар Богдановић.
mku  mku

На састанку је констатована заједничка спремност да се интензивно настави са активностима на локалитету средњовјековног града Свач, како у дијелу археолошких истраживања, тако и у дијелу спровођења конзерваторских мјера. Министар Богдановић је истакао значај овог локалитета, за чије истраживање Министарство културе у континуитету обезбјеђује финансијска средства и подсјетио да је у протеклих неколико година Министарство утрошило преко 400.000 еура на заштиту културне баштине у Улцињу.
„Са нашим партнерима из Националног истраживачког савјета Италије (ЦНР), урадили смо геофизичка истраживања на дијелу локалитета Свач. Већ наредне недеље почињемо завршна археолошка истраживања у дијелу Цркве Свете Марије и настављамо спровођење конзерваторских мјера на откривеном дијелу Цркве испод Бедема”, казао је министар Богдановић током састанка.
Саговорници су разговарали о активностима општинских институција културе и програмима које током године реализују. Како је закључено на састанку, потребно је да институције културе буду активније у креирању референтних програмских садржаја и продукцији програма којима се афирмише и популаризује креативни потенцијал овог краја и његово насљеђе, али и да унапријеђују сарадњу и размјену програма са другим институцијама културе у Црној Гори, локалним и националним, као и да подстичу рад аматерске сцене која у овом граду има важну улогу.
Разговарано је и о номинацији Старог града Улциња на УНЕСЦО листу, имајући у виду чињеницу да се наведено културно добро тренутно налази на Тентативној листи, односно, попису природних и културних добара који представљају државне приоритете за номиновање у наредном периоду. Како су истакли саговорници, наредни корак у кандидатури биће израда Плана управљања, којим ће се утврдити стратегија, циљеви, активности и имплементационе структуре за управљање културним добром на ефикасан и одржив начин, са циљем очувања његових вриједности.

mku   mku
Током радне посјете Улцињу, министар Богдановић и предсједник Општине Нрекић обишли су Цитаделу у Старом граду Улцињ, на којој је завршено спровођење конзерваторских мјера од стране Центра за конзервацију и археологију Црне Горе.



Видео: Yоутубе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?