Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић на отварању генералне скупштине ОИЕ у Паризу: Црна Гора поуздан партнер у испуњавању глобалних агенди

Објављено: 26.05.2019. 22:09 Аутор: МПРР

MPRR MPRR 

Црна Гора је данас, тринаест година од обнављања независности, уважени члан међународне заједнице, члан најзначајнијих међународних организација и поуздан партнер на којег се може ослонити и рачунати у испуњавању глобалних агенди усмјерених на добробит цјелокупног човјечанства, поручио је  потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић обраћајући се званичницима из 182 земље свијета на церемонији отварања 87. Генералне скупштине Свјетске организације за здравље животиња – ОИЕ, која се одржава од 26. до 31. маја у Паризу.

“Обавезе које преузимамо кроз чланство у међународним организацијама и асоцијацијама доживљавамо као наш допринос који желимо и морамо дати за нашу заједничку кућу - безбједну, сигурну, одрживу, здраву и зелену планету Земљу. Такав однос и приступ имамо и у ОИЕ”, казао је Симовић.

Свјетска организација за здравље животиња ради на унапређењу здравља животиња широм свијета. Постоји пет регионалних комисија, за Африку, Америку, Азију, Блиски исток и Европу, као и субрегионалне канцеларије на свим континентима. Од 182 чланице ОИЕ, 53 земље су дио Европске регионалне комисије.  

На отварању овогодишње Скупштине, у име чланица Европске регионалне комисије ОИЕ обратили су се представници влада Црне Горе и Италије. Према ријечима потпредсједника Симовића, и та чињеница је потврда да је Црна Гора уважени члан и поуздан партнер Свјетске организације за заштиту животиња.

“То је и потврда и признање Црној Гори на резултатима и на регионалним инцијативама у циљу заштите здравља животиња, безбједности хране и заштите јавног здравља, посебно у дијелу спрјечавања ширења заразних болести животиња“, казао је Симовић.

MPRRАктивности ОИЕ дају резултате

Потпредсједник је истакао да Црна Гора веома цијени ефикасност у раду, као и бројне активности и иницијативе које предузима ОИЕ у промоцији програма чији су циљеви јачање ветеринарских служби, унапређење здравља и добробит животиња, заштита потрошача, побољшање санитарног статуса, као и осигурање одрживог развоја пољопривредне и прехрамбене индустрије, руралног развоја, те осигурање безбједног међународног промета животиња и производа животињског поријекла у земљама чланицама.

Симовић је оцијенио и да су више регионалних активности, које је предводио ОИЕ у претходних неколико година, дале велике резултате када је у питању међудржавна сарадња и усклађивање мјера на контроли одређених пријетњи и изазова у овој области. Ту је посебно истакао велики значај активности на одређивању приоритета за наш регион и подршци раду руководству ОИЕ, које, у име 53 земље чланице из Европе, спроводи Регионална Централна Група.

Такође, истакао је подршку раду Управне групе ОИЕ за добробит животиња за Европу која је припремила платформу за добробит, на основу које се спроводи низ програма и активности у многим областима и регионима, укључујући и подручје Балкана.

Заједно у суочавању са изазовима заразних болести

Према ријечима Симовића, вјероватно је најочигледнији рад Управног одбора који даје оквир за нарочито опасне заразне болести. Овај Одбор, како је казао, већ низ година успјешно заступа интересе цијелог европског региона, координише активности и мјере за превенцију, контролу и искорјењивање нарочито опасних заразних болести. “Свјесни смо значаја и бенефита које су за све нас донијеле сталне групе експерата за борбу против болести квргаве коже говеда и афричке куге свиња, а вјерујем да ће исти смјер бити постављен и за сузбијање бјеснила”, казао је Симовић.

Он је исказао увјерење да ће наш регион, посебно кроз овакве примјере добре праксе, у координацији и комуникацији, послужити за припрему адекватних превентивних мјера на глобалном нивоу, што је данас веома важно за афричку кугу свиња, али и за друге приоритете које су раније дефинисани, као што су бјеснило, авијарна инфлуенца и антимикробна резистенција.

Потпредсједник је информисао учеснике да се Црна Гора са великим задовољством укључила у практичну примјену такозваног ПВС програма ОИЕ, који представља систем за унапређење функционисања ветеринарских служби и хармонизацију ОИЕ стандарда, на глобалном нивоу.  У том правцу, након процјене коју је извршила ПВС мисија ОИЕ, Црна Гора спроводи низ мјера како би примијенила препоруке. Реорганизована је ветеринарска служба, обезбијеђен ланац координације у читавом ланцу безбједне хране и осигурана стабилност структуре и одрживост ветеринарске политике у дужем периоду.

Симовић је поручио да ће Црна Гора наставити да у потпуности подржава ОИЕ, као и регионалне и глобалне активности ове организације.

Делегат ОИЕ из Црне Горе је директорица Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Весна Даковић, која ће имати активно учешће у цијелом раду Скупштине.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?