Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Афирмативна одлука УНЕСЦО Комитета за свјетску баштину за Природно и културно-историјско подручје Котора

Објављено: 05.07.2019. 13:01 Аутор: Министарство културе
УНЕСЦО Комитет за свјетску баштину је, без расправе, усвојио одлуке које се односе на два мјеста свјетске баштине у Црној Гори – Природно и културно-историјско подручје Котора и Национални парк Дурмитор. 

Одлука која се односи на Природно и културно-историјско подручје Котора представља једну од најафирмативнијих одлука Комитета које се односе на подручје Котора, а посебно од 2003. године, када је подручје уклоњено са Листе свјетске баштине у опасности, на којој је све до тада било због посљедица разорног земљотреса из 1979. године. Ипак, од тог тренутка почињу и упозорења Комитета поводом опасности од нагле и неконтролисане урбанизације и туристичког притиска који пријети очувању изузетних универзалних вриједности које су основ уписа на Листу свјетске баштине. Одлуке Комитета су бивале све оштрије, до Одлуке из Истанбула 2016. године, након чега је направљен низ консултација са УНЕСЦО, које су резултирале усвајањем Акционог плана за постизање ове Одлуке, од стране Владе Црне Горе. Од фебруара 2017. године када је Акциони план усвојен, до овогодишњег Комитета, спроведено је низ активности које су резултирале Одлуком која поздравља напоре “државе чланице у много области, укључујући израду Нацрта ПУП-а Котор, припреме Измјена и допуна Закона о Природном и културно-историјском подручју Котора, иницирању ревизије Менаџмент плана, ревизији ХИА за Подручје…”. Поздравља се одлука државе да одустане од предложеног пројекта жичаре од Старог града до тврђаве Сан Ђовани и туристичког комплекса Главати Прчањ, како би се заштитиле изузетне универзалне вриједности. Држава се охрабрује да даље настави да унапређује процес процјене утицаја, тражи се ХИА за туристички комплекс у Морињу и мост на Веригама, прије било каквог обавезивања од стране државе за реализацију ових идеја. Захтијева се да ревидовани Менаџмент план укључи препоруке Реактивне мониторинг мисије из 2018. године. Посебно се тражи да Менаџмент план третира питања управљања и смањења ризика и управљања туризмом. 

Одлука која се односи на Национални парк Дурмитор тиче се питања која су била предмет Савјетодавне мисије из новембра 2018. године. Одлуком се потвђују налази Савјетодавне мисије која је у Црној Гори боравила у новембру, а којом се тражи низ активности које држава треба да предузме у наредном периоду у сарадњи са УНЕСЦО и савјетодавним тијелима.

Комитет за свјетску баштину одржава се сваке године са циљем разматрања стања очуваности природних и културних добара уписаних на УНЕСЦО листу свјетске баштине и разматрања нових номинација. Овогодишњи Комитет одржава се у Бакуу, Азербејџан, од 30. јуна до 10. јула. Комитет је донио низ значајних одлука, од којих се неке односе на престанак статуса “баштине у опасности”, за државе које су успјеле да спријече губитак одређених вриједности. Одређена добра су пак уписана на Листу свјетске баштине у опасности.

На овогодишњем Комитету, Црна Гора се придружила групи држава које су подржале Швајцарску у апелу за досљеднију примјену Конвенције при одлучивању од стране Комитета, те за равноправан приступ свим државама и добрима која се разматрају, како би се додатно оснажила Конвенција и улога Комитета који се стара о насљеђу. УНЕСЦО Центар за свјетску баштину се захвалио државама које су упутиле и добровољне контрибуције, поред обавезних, међу којима је и Црна Гора. Одржано је и низ неформалних сусрета са релевантним представницима УНЕСЦО и савјетодавних тијела, на којима је било ријечи о наредним корацима које је потребно предузети за постизање одлука Комитета, прије свега у односу на стање очуваности Природног и културно-историјског подручја Котора и Националног парка Дурмитор, али и о актуелној номинацији екстензије Букових шума, у којој учествује и Црна Гора.

На Комитету у Бакуу учествује генерална секретарка Црногорске националне комисије за УНЕСЦО, Милица Николић.

Министарство културе

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?