Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство за људска и мањинска права потписало Меморандум о разумјевању и сарадњи у постизању пуне социјалне инклузије и заштите од дискриминације лица са инвалидитетом у Црној Гори

Објављено: 13.07.2019. 01:43 Аутор: Маја Јовић
Удружење младих са хендикепом Црне Горе у сарадњи са Центром за развој невладиних организација, кроз пројекат "Умрежавањем до бољег рада", данас у хотелу Хилтон је организовало конференцију "Заштита особа с инвалидитетом од дискриминације – тренутно стање и изазови”.

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка истакао је да резултати овог важног пројекта треба да подстакну стварање друштва у којем ће се уважавати права лица са инвалидитом, без дискриминације. Према његовим ријечима, у Министарству за људска и мањинска права, овој проблематици се приступа са становишта поштовања људских права и слобода, полазећи се од чињенице да свако има једнако право на остваривање својих основних људских права, те да су ова права доступна свима, без обзира на било које лично својство. Он је додао да се лица са инвалидитетом још увијек суочавају са високим степеном дискриминације што показују и истраживања која спроводи Министарство за људска и мањинска права сваке друге године, како би се пратио ниво дискриминације у црногорском друштву, те креирала и спроводила боља политика заштите.

mmp

„Такође, сматрам јако важним усвајање Владине ’’Стратегије за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости за период 2017-2021'', која заправо представља први стратешки документ у Црној Гори који се односи на мјере и активности за обезбјеђивање потпуне заштите од дискриминације и уживање једнаких права лицима са инвалидитетом у свим областима друштвеног живота”, поручио је.

Ова завршна конференција је имала за циљ да информише заинтресована тијела и организације о резултатима спроведеног истраживања закључцима и препорукама за даље унапређење Стратегије за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости.

На конференцији, министар Зенка је нагласио да је сарадња са локалним самоуправама достигла већи ниво кроз израду и усвајање модела локалног акционог плана за имплементацују ове Стратегије у локалним срединама. Објаснио је да едукације свих субјеката који су задужени за заштиту од дискриминације као и кампање за заштиту од дискриминације, већ осму годину представљају континуирану активност Министарства за људска и мањинска права.

Важно је поменути да је Сарадња са невладиним организацијама за заштиту лица са инвалидитетом постигла значајан напредак, кроз финансирање пројеката/програма у области заштите људских права и заштите од дискриминације који за циљ има ефикаснију примјену законодавног и стратешког оквира.

„Наставићемо да заједно реализујемо активности у области заштите од дискриминације особа са инвалидитетом и остваривање њихових основних људских права у што већем обиму“, поручио је министар Зенка.

На крају конференције, Министарство за људска и мањинска права и Министарство рада и социјалног старања у духу пројекта, потписали су Меморандум о разумјевању и сарадњи у постизању пуне социјалне инклузије и заштите од дискриминације лица са инвалидитетом у Црној Гори.

Министарство за људска и мањинска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?