Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство за људска и мањинска права ће наставити да спроводи политику и активности у циљу пуног поштовања заштите права лица са инвалидитетом и заштите од дискриминације

Објављено: 24.09.2019. 21:04 Аутор: С. Ж.

У Црној Гори је у претходном периоду значајно унапријеђена политика родне равноправности, захваљујући активностима вишегодишњих партнера, међународних организација и Министарства, али и партнера из локалних самоуправа и цивилног сектора, сопштила је начелница одјељења за послове родне равноправости у Министарству за људска и мањинска права, Биљана Пејовић, на конференцији “Породично и партнерско насиље над женама с инвалидитетом у Црној Гори” која је одржана данас у Подгорици.

“Важан циљ данашње конференције јесте да расвијетлимо питање двоструке дискриминације жена са инвалидитетом, на родној основи и на основи инвалидитета, као и изазове са којима се суочавају жене са инвалидитетом у свакодневном животу, а који нијесу познати широј друштвеној заједници,  те да се подстакне дијалог и сарадња измедју кључних актера и носилаца промјена”, поручила је Пејовић.

Она је подсјетила да се заштитом жена са инвалидитетом, ово Министарство бави  кроз два  сектора и то: Директорат за унапређење и заститу људских права и слобода, чија је примарна  надлежност заштита од дискриминације,са посебним акцентом на лица са инвалидитетом  као и  кроз Одјељење за послове родне равноправности чија је главна надлежност родна равноправност.

“Такође треба даље развијати међусекторску сарадњу,  приступачност здравствене заштите за жене са инвалитидитетом, као и да се сервиси  подршке за излаз из насиља учини доступним и женама са инвалидитетом, односно  непходно је да се више улаже напора да се жене са инвалидитетом оснажују и упознају са својим правима, као и да је потребно да више радимо на подизању свијести о двострукој дискриминацији жена са инвалидитетом која је присутна посебно при запошљавању, у политичком ангажовању, у породици и друштву”, истакла је Пејовић.

Министарство за људска и мањинска права ће наставити да спроводи политику и активности у циљу пуног поштовања заштите права лица са инвалидитетом и заштите од дискриминације.

Конференција је организована у оквиру пројекта: „Акција против насиља и експлоатације жена с инвалидитетом”, којег спроводе Неформална група “За равноправност жена с инвалидитетом” и НВО “…ИЗ КРУГА – Београд” – Организација за заштиту права и подршку женама са инвалидитетом Србије, а који је финансиран од стране Траг фондације из Београда.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?