Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НАЈАВА: ЦОСТ Инфо дан - програм умрежавања научних тимова и подстицања међународне научне сарадње - 17.септембар 2019. у Подгорици

Објављено: 22.08.2019. 06:32 Аутор: Министарство науке
Министарство науке Црне Горе и ЦОСТ асоцијација организују Инфо дан посвећен Програму Европске сарадње у науци и технологији (Еуропеан ЦОоператион оф Сциенце анд Тецхнологy - ЦОСТ), 17.септембра 2019. у Подгорици, са циљем промоције дијела активности овог веома значајног Програма. Инфо дан ће отворити др Сања Дамјановић – министарка науке и др Роналд де Бруин - директор ЦОСТ асоцијације.

Изузетна важност овог Програма огледа се у умрежавању научних тимова и подстицању и јачању међународне научне сарадње. Висока репутација ЦОСТа, али и кооперативна атмосфера у самим ЦОСТ акцијама и њихова отвореност (прије свега за младе истраживаче) су кључне карактеристике овог Програма. Током трајања Хоризонта 2020 (највећег програма Европске уније за истраживање и иновације, са фондом од 78,6 милијарди еура за период 2014-2020.) нарочити акценат је стављен на подржавање изврсности, отвореност и инклузију, подржавање нових идеја и размјену знања.

ЦОСТ, од свог оснивања 1971.године, се бави финансирањем истраживачких мрежа/пројеката које се називају ЦОСТ ацтион. ЦОСТ акција је пројекат посвец́ен научној сарадњи, који надопуњује националне истраживачке фондове и нуди отворен простор за сарадњу међу научницима широм Европе (и шире) и тиме подстиче напредак и иновације у истраживањима. Дакле, ЦОСТ подржава умрежавање истраживача кроз научне и технолошке мреже, које су отворене: за све области наука (укључујући интердисциплинарне), за нове и оригиналне (иновативне) идеје, партнере (јавне и приватне, велике и мале) и истраживаче у свим фазама каријере (младе и старије истраживаче). У ЦОСТ програму, научници и истраживачи имају могућност да сами предлажу теме истраживања. ЦОСТ акције предстваљају одличну шансу за размјену искустава са научницима широм свијета и идеално мјесто за улазак младих истраживача у свијет науке, свакако захваљујући посебним стратегијама за укључење истраживача на почетку каријере.

"Просјечна" ЦОСТ акција укључује око 25 земаља, са годишњим буџетом око 130.000 евра и траје четири године. Велика Британија, Шпанија, Њемачка, Француска, Италија, Португалија, Холандија, Белгија, Данска, Пољска, Грчка, Швајцарска, Финска, Ирска, Аустрија, Норвешка, Шведска, Израел и Турска су земље које предњаче у учешћу у ЦОСТ акцијама. ЦОСТ не финансира директно истраживања, већ је буџет ЦОСТ програма директно усмјерен на трошкове подршке и сарадње различитих институција у једној ЦОСТ акцији (пројекту), као што су трошкови организације радионица, тренинг школа, краткорочних научних посјета и др.

Тренутно наша земља учествује у 100 (од постојећих 248) текућих ЦОСТ акција, а 45 је број пројеката који су завршени а у којима су учествовали наши научни тимови и истраживачи.

Представници ЦОСТ Асоцијације из Брисела, др Роналд де Бруин и г-ђа Јудитх Литјенс упознаће заинтересоване, 17.септембра у хотелу Хилтон, о актуелним могућностима у овом Програму, промовисању и ширењу истраживачке изврсности и утицају кроз умрежавања.

Процедуре за учешће истраживача из Црне Горе представиће Милена Милоњић - национални ЦОСТ координатор, а искуство у ЦОСТ програму успјешни учесници у ЦОСТ акцијама из Црне Горе.

Цјелокупни програм инфо дана је на енглеском језику.

Агенду можете преузети ОВДЈЕ

Позивамо вас да потврдите учешће на Инфо дану најкасније до 15. септембра путем е – маил адресе: милена.милоњиц@мна.гов.ме

Очекујемо вас 17. септембра од 9:30х у хотелу Хилтон!

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?