Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић-министар Адеми: Заштита културне баштине у фокусу сарадње

Објављено: 25.02.2020. 19:56 Аутор: МКУ
MKUМинистар културе Александар Богдановић сусрео се данас са министром за дијаспору Републике Сјеверне Македоније и предсједником македонске Националне комисије за УНЕСЦО Едмондом Адемијем.

На састанку је оцијењено да су везе између Црне Горе и Сјеверне Македоније традиционално добре и пријатељске, те да сарадњу треба додатно снажити кроз област културе, са посебним нагласком на заштиту баштине. У фокусу данашњег састанка била су искустава везана за заштиту културних добара двије државе која се налазе на УНЕСЦО листи свјетске баштине. Саговорници су напоменули да су Црна Гора и Сјеверна Македонија прошле године обиљежиле значајне јубилеје - 40 година од уписа Природног и културно-историјског подручја Котора и Природне и културне баштине Охридског региона на УНЕСЦО листу. Како је наглашено, оба подручја у претходном периоду била су изложена снажном туристичком и урбанистичком притиску, што је произвело негативне посљедице на њихову изузетну универзалну вриједност. 

Министар Богдановић подсјетио је да се током претходних неколико година Влада Црне Горе, између осталог, додатно посветила правилној заштити и промоцији Котора и његовом статусу на УНЕСЦО листи, те да је након опсежних активности прошле године на Комитету усвојена најфирмативнија одлука за ово подручје до сада. 

„То нас додатно обавезује да наставимо са унапређењем система очувања и управљања, како бисмо створили дугорочно стабилан оквир дјеловања чија је мисија одрживи развој заснован на очувању изузетних, универзалних виједности. Имајући у виду изазове са којима се Сјеверна Македонија суочава у очувању статуса Охрида, а поучени сопственим искуством, спремни смо да пренесемо сазнања и савјете и подијелимо искуства са македонским колегама“, казао је министар Богдановић.

Министри су договорили да двије државе у наредном периоду треба да омогуће размјену искустава, а посебно размјену стручњака, како би оба мјеста свјетске баштине остварила додатан напредак у погледу достизања захтјева УНЕСЦО Комитета за свјетску баштину. 

Саговорници су се осврнули и на мрежу сарадње између градова региона уписаних на УНЕСЦО листу - Охрид, Котор, Дубровник и Мостар. Будући да ове године Мостар обиљежава 15 година од уписа Старог моста на УНЕСЦО листу, констатовано је да управо ова мрежа сарадње може додатно да се унаприједи и кроз пренос знања и искустава, али и дијељења добрих пракси. Из тог разлога, договорено је да у сарадњи са Организацијом градова свјетске културне баштине (ОWХЦ) створе додатне услове за интензивирање сарадње између ових градова. У том контексту, у наредном периоду иницираће састанак између градоначелника Охрида, Котора, Дубровника и Мостара, као и матичних националних комисија за УНЕСЦО поменутих мјеста свјетске баштине.

Министар Адеми осврнуо се данас и на актуелну ситуацију у Црној Гори насталу усвајањем Закона о слободи вјероисповијести. Поручио је да Република Сјеверна Македонија има разумијевања за напоре црногорске Владе у тежњи да ријеши односе са вјерским заједницама и подржава дијалог са МЦП у циљу проналажења конструктивног решења за превазилажење проблема насталих усвајањем овог Закона. Министар Адеми сматра и да је ово унутрашње питање Црне Горе које треба да се ријеши у оквиру правног и политичког поретка наше земље.
Како је нагласио, посебно је важно то што је Закон припреман пет година, што је процес био инклузиван и што су узете у обзир препоруке Венецијанске комисије.

„Наше земље врло су сличне по структури становништва - мултиетничке, мултиконфесионалне и мултикултуралне. Управо ове вриједности, без обзира на све изазове, представљају богатство за наше државе и друштва. У случају Сјеверне Македоније, након свих озбиљних изазова за наш правни и политички систем, на крају је све резултирало системом који је инклузивнији, отворенији и демократскији. Свакако, потребан је напор да се задржи тај баланс, али то је на задовољство свих нас“, казао је министар Адеми.

Министар Богдановић напоменуо је да Закон о слободи вјероисповијести ником ништа не одузима, те да је претходни Закон који датира из 1977. године требало замијенити новим, модернијим, усклађеним са европским стандардима, а који додатно унапређује положај вјерских заједница. Додао је и да ће држава Црна Гора сходно овом Закону имати могућност и да перманентно и адекватно третира и штити објекте који су културна баштина свих грађана Црне Горе.

У оквиру посјете Министарству културе Црне Горе, министар Адеми данас је обишао Музеј краља Николе, Биљарду и Историјски музеј. У делегацији министра Адемија био је и амбасадор Републике Сјеверне Македоније у Црној Гори Михајло Трпкоски. 

Фото: флицкр

Видео: Yоутубе

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?