Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Голубовцима: Сарадња усмјерена на заштиту и очување културне баштине

Објављено: 26.02.2020. 23:52 Аутор: МКУ
MKUМинистар културе Александар Богдановић боравио је данас у радној посјети Голубовцима, гдје је са предсједницом ове Градске општине Тањом Стајовић разговарао о досадашњој сарадњи и активностима које ће бити реализоване у ближој будућности.
Министарство културе у протеклом периоду финансирало је и суфинансирало бројне пројекте из области заштите и очувања културних добара са територије Главног града, у оквиру које је и Градска општина Голубовци. У том контексту, било је више ријечи о очувању, заштити и презентацији културног насљеђа Зете, с посебним нагласком на валоризацију тврђаве Лесендро. У фокусу данашњег састанка била су и археолошка истраживања у Матагужима, која већ двије године спроводи Центар за конзервацију и археологију Црне Горе.
„Како смо договорили, истраживања ће бити настављена и ове године. За то је опредијељен и буџет, а вјерујем да ће у раздобљу које слиједи он бити још већи“, нагласио је министар Богдановић.
Казао је и да је, поред утврђивања културне вриједности Цркве на Валези у Бериславцима, коју обавља Управа за заштиту културних добара, Министарство културе спремно да подржи археолошка истраживања, израду пројекта и даље спровођење конзерваторских мјера на овом објекту. Саговорници су се осврнули и на здање старе основне школе „Владика Данило” изграђене 1911. године, која је у јако лошем стању, а коју би у наредном периоду требало обновити и валоризовати.
Министар Богдановић подсјетио је и да је прошле године Министарство културе помогло допуну фундуса Културно умјетничког друштва „Црна Гора” из Голубоваца и истакао да та подршка ни у будућности неће изостати.
„Као једну од корисних иницијатива видим идеју Градске општине Голубовци о оснивању Завичајног музеја Зете. Уколико тај процес буде започет и испоштоване процедуре предвиђене Законом о култури и Законом о музејској дјелатности, Министарство културе у потпуности ће бити на располагању Градској општини Голубовци при реализацији тог пројекта“, поручио је министар Богдановић.
Осврћући се на дјелатност КИЦ „Зета“, сугерисао је да ова установа може затражити подршку Министарства културе за своје пројекте и активности, али и у погледу асистенције приликом аплицирања за средства из међународних фондова попут Еуримажа и програма „Креативна Црна Гора“ и „Европа за грађане“.
Саговорници су се осврнули и на актуелне вандалске „походе“ на културна добра у Црној Гори.
„Нажалост, и Зета је једно од бројних подручја гдје смо протеклих седмица имали оштећења културних добара, и то управо на споменику посвећеном погинулим борцима НОБ-а. И ова посјета прилика је да све грађане подсјетимо на значај бриге о културном, али и антифашистичком насљеђу и Зете и Црне Горе“, поручио је министар Богдановић.
Предсједница Градске општине Голубовци Тања Стајовић казала је да је данашња посјета министра Богдановића показатељ добре сарадње са Министарством културе и нагласила да је подршка за пројекте и активности који су данас прецизирани од изузетног значаја за бржи и бољи развој културних потенцијала овог подручја.

ВИДЕО:YОУТУБЕ
ФОТО: ФОТО

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?