Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЈАВНИ КОНКУРС за суфинансирање активности из области културно-умјетничког стваралаштва који су у функцији јавног интереса и заштите социо-економских интереса незапослених умјетника и стручњака у култури, предузетника у култури, самосталних умјетника ка

Објављено: 24.03.2020. 16:44 Аутор: Министарство културе
На основу Закључка Владе Црне Горе од 20.03.2020. године, а у циљу превазилажења негативних посљедица које на незапослене културне дјелатнике оставља епидемија коронавируса, због отказивања многобројних програма и обуставе дјелатности у институцијама културе,Министарство културе сходно члану 70 Закона о култури објављује


ЈАВНИ КОНКУРС


за суфинансирање активности из области културно-умјетничког стваралаштва који су у функцији јавног интереса и заштите социо-економских интереса незапослених умјетника и стручњака у култури, предузетника у култури, самосталних умјетника као и биоскопских приказивача/привредних субјеката чија дјелатност је привремено обустављена

У циљу превазилажења негативних социо-економских посљедица у сектору културе усљед епидемије коронавируса, Министарство културе обезбиједиће подршку за реализацију активности из сљедећих области:

1) позоришна дјелатност
- Циљна група: глумци, редитељи, драмски писци, продуценти, сценографи, костимографи, драматурзи, кореографи, композитори, сарадници на сценском покрету и сценском говору и други ауторски послови у позоришној дјелатности.
- Пожељне активности: мање форме изводјачких пројеката (којисукреираникаоиндивидуални или групни), едукативни онлине програми, научно-истраживачки програми, интерактивне онлине радионице, пројекти за развој публике, као и израда скица, макета или финалних производа у областима сценографије и костимографије за пројекте, и други пројекти из позоришне дјелатности који стимулишу индивидуални рад од куће, као и групни онлине рад.

2) ликовна и примијењена умјетност и дизајн
- Циљна група: академски умјетници свих профила, историчари умјетности, и други истакнути културни дјелатници у ликовној и примјењеној умјетности и дизајну.
- Пожељне активности: индивидуална или онлине групна презентација ликовног стваралаштва, едукативни програми и радионице, научно-истраживачки програми, промотивне активности, овладавање и употреба тзв. дигиталних вјештина у креирању и представљању умјетничких садржаја и други пројекти из ликовне и примијењене умјетности и дизајна који стимулишу индивидуални рад од куће, као и групни онлине рад.

3) музичка умјетност
- Циљна група: академски музичари извођачи, композитори, музиколози,и други истакнути културни дјелатници у музичкој дјелатности.
- Пожељне активности: мање форме извођачких пројеката (индивидуални или онлине групни), компоновање, едукативни програми, научно-истраживачки програми и други пројекти из музичке дјелатности који стимулишу индивидуални рад од куће, као и групни онлине рад.

4) књижевност
- Циљна група: књижевници, књижевни теоретичари, књижевни преводиоци и други истакнути културни дјелатници у књижевности.
- Пожељне активности: представљање књига и аутора путем читања књижевних дјела/одломака, израда аудио књига, едукативни програми, преводи савремене црногорске књижевности, програми индивидуалног развоја у сврху подизања професионалних стандарда у књижевности….

5) кинематографија
- Циљна група: Физичка лица која имају завршен факултет умјетности или стручњаци у пракси у области кинематографије и привредна друштва чија је основна дјелатност приказивање филмова
- Пожељне активности: овладавање и употреба тзв. дигиталних вјештина у креирању и представљању умјетничких садржаја, програми индивидуалног развоја у сврху подизања професионалних стандарда у филмском стваралаштву, израда скица, отисака или финалних производа у области сценографије и костимографије, компоновање филмске музике за конкретан филмски пројекат, кратки аудиовизуелни садржаји, едукативни програм,програми и пројекти анимације грађана за повратак у биоскопе након пандемијеи други пројекти из кинематографије који стимулишу индивидуални рад од куће, као и групни онлине рад.

Пројекти који се кандидују треба да будуреализовани у кућном амбијенту, а својом продукцијом прилагођени успостављању конекција са публиком путем онлине платформи и друштвених мрежа, или радио и ТВ станица, као и у другим доступним форматима, а намијењени свим старосним групама, као и дјеци и младима са посебним потребама. Такође, могу се предложити и пројекти за индивидуални развој, развој публике и др.

Пројекти треба да буду реализовани у року не дужем од 90 дана за подносиоце пријава који су физичка лица, односно не дуже од 12 мјесеци за подносиоце пријава који су предузетници и привредна друштва.

Пројекти пријављени на конкурс вреднују се према критеријумима прописаним чланом 73 Закона о култури: 
- умјетнички квалитет и значај за развој црногорске културе,
- референце реализатора,
- допринос развоју мултинационалних и мултикултуралних вриједности,
- допринос подстицању интернационалног дијалога и стимулисању развоја партнерства, 
- међународна афирмација црногорске културе, 
- допринос очувању традиције и црногорске културне баштине, 
- афирмација перспективних талената, 
- допринос афирмацији стваралаштва лица са инвалидитетом,
- реалност буџета пројекта.

Право учешћа на конкурс имају:
1. Физичка лица (академски умјетници и стручњаци у култури)која немају заснован радни однос. 
2. Самостални умјетници евидентирани у Министарству културе.
3. Предузетници регистровани за обављање културних дјелатности у областима стваралаштва, креативних индустрија, филмске продукције и сл. који због немогућности остваривања промета услуга, не могу остварити рентабилно пословање и одрживост свих релевантних процеса. 
4. Привредна друштва, чија је основна дјелатност - Приказивање филмова (Комерцијални биоскопи), који усљед забране јавних и других окупљања имају препреку у свом редовном пословању. 

Максималан тражени буџет на име суфинансирања од стране Министарства културе за физичка лица је 3.000 еура, а за предузетнике и привредна друштва је 20.000 еура.

Уколико је подносилац пријаве група физичких лица, максималан тражени буџет на име суфинансирања од стране Министарства културе је 3.000 еура по члану групе који испуњава услове за право учешћа на конкурс.

Министарство кулутре задржава право да одобри и мањи износ суфинансирања од траженог износа од стране подносиоца пријаве, уз претходно добијену сагласност подносиоца пријаве.

Подносилац пријаве може конкурисати само с једним пројектом.

Поред попуњене пријаве на конкурс, достављају се и:

- копија личне карте поносиоца пријаве за физичка лица и изјава о незапослености у форми прописаној од Министарства културе (тачност Изјаве ће бити провјерена од стране Министарства културе код надлежних државних органа (Пореска управа и Завод за запошљавање Црне Горе);
- рјешење о регистрацији из ЦРПС за предузетнике и привредна друштва;
- биографија подносиоца пријаве, односно референцепредузетника ипривредног друштва.

За самосталне умјетнике потврду о статусу обезбјеђује Министарство културе. 

Рок за подношење пријава је 24.04.2020. године до 10 часова по локалном времену.

Пријаве се подносе искључиво електронским путем на е-маил:конкурс@мку.гов.ме

Министарство културе задржава право промјене садржаја и услова конкурса. 

Вредновање пристиглих пријава Министарство културе ће радити у континуитету и током трајања Конкурса.


МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ


Форму пријаве на конкурс можете преузети овдје;

Изјаву о незапослености можете преузети овдје.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?