Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

#УциДома наишао на одличне реакције - ПОСТАВЉЕН СИСТЕМ КОЈИ МОЖЕ ДА БУДЕ ОД КОРИСТИ И НАКОН КРИЗЕ

Објављено: 26.03.2020. 19:57 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

„Министарство просвјете је концептом учења на даљину #УциДома, који је уведен усљед епидемиолошке ситуације, заправо поставило систем који, уз одређене интервенције, може да функционише и након кризе“, цијени наставник биологије Бранко Анђић. Анђић је један од наставника који учествује у реализацији #УциДома, на начин што, у организацији Министарства, снима предавања и чини их доступним свим ученицима путем три ТВ канала и е-платформи. Наставница Светлана Јоветић додаје: „#УциДома је једно од најзначајнијих прегнућа Министарства просвјете“. Исто цијени и Александар Митровић, државни секретар у Министарству просвјете који истиче: „Огромни напори уложени су у овај пројекат, који је припреман тачно недјељу дана, а који би се вјероватно у нормалним условима припремао мјесецима“.

Како наглашава Митровић, просвјетни радници су још једном показали да су дорасли задатку. „Реакције јавности су одличне. Наставници се изненађујуће добро сналазе у овим потпуно другачијим околностима. Наравно, савршенство у техничком или било ком другом смислу нити је могуће, нити му тежимо. Фокусирани смо на одржавање континуитета учења. На суштину, а мање на форму, а свакако да у ходу читав тај новоуспостављени систем дорађујемо“.

PR služba Ministarstva prosvjete

И Анђић мисли слично: „Пројекат је изузетно значајан, јер је одржавање континуитета у образовању кључлно за дјецу у развоју. Додатно, креира се база материјала коју ученици могу користити и у редовним околностима. Припрема материјала је, у начелу, много захтјевнија је од извођења. Но, у овом пројекту и извођење је изазов, јер имамо задатак да симулирамо школску атмосферу пред камером. И поред тога, ово што радимо изгледа јако добро, и са поносом можемо рећи да не заостајемо за другим земљама.“

Наставница црногорског-српског, босанског, хрватског језика Светлана Јоветић наглашава: „#УциДома је једно од најзначајнијих прегнућа Министарства просвјете. Што се тиче самих наставних садржаја, вама је јасно да се изводе у једном необичном окружењу, те је то био изазов, али изазов који није било могуће одбити. Свако од нас има потребу да се приближи ученику, па и на овај начин, пред камером“.

#УциДома је концепт учења на даљину који подразумијева снимање великог броја предавања, у складу са планом и програмом. Прецизније, снимљено је око 300 предавања у неколико дана, а у току је снимање нових 200 предавања. Настава се изводи за 14 предмета и то: математике, црногорског, енглеског, италијанског, француског, њемачког и руског језика, историје, географије, социологије, хемије, биологије, физике и информатике.

PR služba Ministarstva prosvjete

Лекције из поменутих предмета се емитују на три ТВ канала – ТВЦГ 2, УчиДома1 и 2, и имаће готово 100% покривеност у Црној Гори. Материјал ће се наћи и на wебсајту направљеном посебно за ове намјене www.уцидома.ме, те на yоутубе каналу Уци дома.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?