Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

#УчиДома од данас преко мобилне апликације

Објављено: 08.04.2020. 18:46 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Садржаји #УчиДома од данас су доступни на мобилној апликацији за све оперативне системе. Тиме ће се додатно значајно олакшати приступ учењу на даљину. И тренутни, најновији подаци, показују огромно интересовање за #УчиДома садржаје: према репрезентативном истраживању ИПСОС-а преко 2/3 грађана је макар једном погледало #УчиДома садржаје; преко 80% њих је задовољно; а #УчиДома YоуТубе канал је за двије недјеље имао 800 000 прегледа. То је данас саопштио министар просвјете др Дамир Шеховић током презентације Апликације и планова за развој концепта учења на даљину #УчиДома чију израду је финансијски подржао УНЕСЦО Регионални биро за науку и културу посредством Црногорске националне комисије за УНЕСЦО.

Ненад Нововић, директор агенције Амплитудо која је радила сајт и апликацију #УчиДома, рекао је: „Апликација која је од данас доступна је једноставна, практична и доступна Плаy и Апп сторе-у. Но, оно што је још важније истаћи, јесте да је наша компанија, која се бави креирањем дигиталних производа, нашла прави начин да своје ресурсе, креативност и капацитете усмјери ка друштвено-одговорном пословању. Јер стабилност система почива увијек на појединцу“.

Шеховић је изложио и планове за надоградњу #УчиДома платформе у правцу виртуелне учионице: „Министарство просвјете је у процесу израде пројекта за Централноевропску иницијативу. Циљ је да се у сајт #УчиДома интегришу рјешења која подразумијевају интеракцију наставника са ученицима. Уколико Пројекат буде одобрен, већ у наредним данима имаћемо једну потпуно иновирану платформу, која је огроман скок у односу на постојеће рјешење".

Министар је изложио и детаљније податке о коришћењу #УчиДома садржаја: „Сајт #УчиДома је до сада имао близу 200 хиљада посјета од стране 66 хиљада корисника, док је YоуТубе канал имао 800 хиљада прегледа за двије недјеље. #УчиДома садржаје на другом каналу ТВЦГ само првог дана погледало 103 хиљаде грађана, а канали #УчиДома 1 и 2 такође су били у врху гледаности. Гледаност је у данима након тога остала на изузетно високом нивоу - у просјеку око 80 хиљада гледалаца”.


Нововић је говорио о важности солидарности у овим временима: “Као што наши клинци уз сјајне просвјетне раднике уче дома уз ТВ, сајт и апликацију, тако цијеним и да црногорско друштво ових седмица учи једну велику лекцију о заједништву. Зато бих искористио ову прилику да истакнем да сваки члан нашег тима ради фактични данононћно како би систем функционисао, а сви објективни недостаци били у реалном времену отклоњени. Сарадња са Министарством просвјете је прави примјер успјешне, двосмјерне комуникације. И, како ће се платформа #УчиДома надограђивати у правцу виртуелне учионице, вјерујем да ћемо на крају имати производ који ће бити одржив и кад све ово прође”.

Презентација је закључена констатацијом да: “Просвјета је кроз #УчиДома показала да није троми механизам који има вишак времена, а мањак одговорности. Напротив. Просвјета се показала као, иако велики, истовремено врло флексибилан систем, који има толико воље и знања да може не само да буде судионик промјена, већ и једна од кључних покретачних снага. Дакле: не министар просвјете, не Министарство, већ комплетан систем” рекао је Шеховић, додавши:

“Криза нас је “гурнула” неприпремљене у ову причу, али је, како то често бива, почетни страх превладан вољом за општи интерес. Тако смо из нечег лошег добили добро. Добили пројекат који ће, без сумње, у измијењеном облику наставити да живи и буде значајна подршка образовном систему. И не мање важно: добили смо атмосферу у којој се дјеца не образују само у школи, већ их васпитава читаво друштво оваквим свакодневним дјеловањем које је за понос, а које дјеца опонашају. А друштво које дјецу васпитава не само ријечима него сопственим дјелима, може се надати само добру”.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?