Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Једанаести годишњи конкурс УНЕСЦО за финансирање пројеката из Фонда за културну разноликост

Објављено: 14.04.2020. 16:16 Аутор: Министарство културе
Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) објавила је једанаести конкурс за подношење захтјева за финансирање пројеката средствима из Међународног фонда за културну разноликост (у даљем тексту "ИФЦД"). Међу могућим корисницима средстава Фонда је и Црна Гора, као чланица Конвенције о заштити и промовисању разноликости културних израза.

ИФЦД пружа подршку пројектима који воде ка структуралним промјенама кроз увођење и/или израду политика и стратегија које имају директан утицај на стварање, производњу, дистрибуцију и приступ разноликости културних израза, као и јачање институционалне инфраструктуре, укључујући професионалне и организационе капацитете, а подржавајући одрживе локалне и регионалне културне индустрије. Пројекти подржани од стране ИФЦД имају широк спектар активности - од изградње капацитета и културног мапирања до анализе политика и развоја, као и подршка предузетништву и консолидацији културних индустрија.

На Конкурс могу аплицирати органи јавне управе, институције и невладине организације. 

Неподобне апликације

 Продукција културно-умјетничких дјела и манифестација; 
 Очување нематеријалне културне баштине (захтјеве у вези са том облашћу треба упутити Фонду за заштиту нематеријалне културне баштине);
 Очување материјалне културне баштине (захтјеве упутити Фонду за свјетску баштину);
 Пројекти који имају за циљ поравњивање или отплату дуга или плац́ање камате;
 Пројекти одржавања текућих активности са пратећим трошковима;
 Финансирање трајних радних просторија и / или опреме, физичка конструкција или искључиво обнова објеката;
 Пројекти који се фокусирају на умјетничко образовање, укључујуц́и јачање умјетничких вјештина у основним и средњим школама;
 Пројекти који се фокусирају на културни туризам;
 Стипендије или дотације за личне потребе.

Како се пријавити?

Апликације се испуњавају искључиво на Он-лине апликационој платформи, на енглеском или француском језику. 

Апликације у штампаном примјерку или путем е-маила се не прихватају.

Упутства за подношење захтјева, цјелокупан текст конкурса, додатна појашњења и критеријуми евалуације, могу се наћи на линку.

Рокови

Крајњи рок за подношење апликација/пројеката је 27. мај 2020. године, у поноћ (по средњоевропском времену), а апликације се подносе искључиво путем линка. Након тога услиједиће процес националне предселекције пројеката који спроводи 

Национална комисија за УНЕСЦО. Рок за предселектовање пројеката од стране Националне комисије и достављање приједлога ка УНЕСЦО је 10. јул 2020. године.

Национална комисија за УНЕСЦО има право да Секретаријату УНЕСЦО Конвенције у Паризу поднесе четири најбоља пројекта (највише два од органа јавне управе или јавне установе и највише два од НВО), сходно пропозицијама конкурса. Секретаријат Конвенције може одабрати један пројекат по кориснику средстава.

Успјешне подносиоце захтјева Секретаријат ће обавијестити у фебруару 2021. године, док би имплементација одобрених пројеката требало да почне у априлу 2021. године. 

Максималан износ средстава који се може потраживати предложеним пројектом је 100.000,00 УСД. 

Контакт особа за Конвенцију 

Тијана Вујовић

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?