Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Резултати конкурса за ревитализацију културне баштине у Херцег Новом: Тврђава Шпањола као резиденцијални умјетнички центар

Објављено: 20.05.2020. 16:15 Аутор: МКУ
Министарство културе и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) спровели су Међународни конкурс за иновативно идејно рјешење ревитализације културне баштине – Тврђаве Шпањола у Херцег Новом. Циљ такмичења био је да се дође до савремених архитектонско-урбанистичких рјешења за преуређење и пренамјену ове тврђаве у креативни хаб.

Укупан наградни фонд износио је 24.000 америчких долара, а одабрана су сљедећа побједничка рјешења:

1. Прву награду у износу од 15.000 УСД освојио је тим архитеката под шифром 3003 који чине: Никола Новаковић, Марија Новаковић, Богдан Кушевић, Ђина Прњат, Николета Савић, Саша Радојковић, Немаја Митровић и Катарина Пашић из Црне Горе;

2. Другу награду у износу од 6.000 УСД освојило је рјешење под шифром УРБСХ0808, чија ауторка је архитектица Ана Радовановић из Црне Горе;

3. Трећу награду у износу од 3.000 УСД освојио је тим под шифром 85340, који чине архитекте Марко Арацки, Срећко Андријанић и Кристина Николић из Србије.


MKU

Побједничко рјешење под шифром 3003: Концепт се заснива на преклапању и сталној интеракцији између будућности и прошлости, и коначном сусрету два временска периода. Изворност естетског израза постигла се комбиновањем очувања постојећих грађевина с прозирним поликарбонатом, који је визуелно неупадљив и ствара интеракцију између ентеријера и екстеријера. Корисници имају осјећај бесконачности и слободе у ограниченом простору. Пејзаж унутар тврђаве наговјештава модерну интерпретацију традиционалног гумна и ствара изоловане просторе за умјетничке радове. Истовремено, рјешење води рачуна о енергетској ефикасности и принципима одрживости.

MKU

Другопласирано рјешење под шифром УРБСХ0808: Оригиналност и иновативност пројекта огледа се у заштити идентитета мјеста, кроз очување аутентичности културног добра. Естетски израз повезује традиционалну и модерну архитектуру, поштујући принципе ревалоризације. Посебна пажња посвећена је симболичком значењу мјеста, као и непримјетној повезаности града и тврђаве. Рјешење нуди добру организацију, функционалност и јасноћу комуникација унутар тврђаве, како за туристе, тако и за локално становништво. Нови материјал кортен (метал) користи се само за нужне интервенције обнове и у складу је с постојећим каменом.

MKU

Трећерангирано рјешење под шифром 85340: Овај пројекат повезује три идентитета у један: историјски, умјетнички и одрживост. Аутори су задржали дух тврђаве, а истовремено осигурали видљивост савремених интервенција. Користећи локални камен, традиционалну рибарску ужад, бале сијена и прерађене палете од дрвета у стварању умјетничких окружења, аутори настављају да уграђују одрживост у сам ДНК тврђаве. Ови приступачни, лагани и локални материјали претварају тврђаву у савремени полигон креативности.

Међународни конкурс био је отворен од 17. фебруара до 10. априла, а учествовало је више од 60 аутора – архитеката груписаних у тимове из Црне Горе, Србије, Македоније и Аустрије. Стручни жири разматрао је 18 пристиглих радова који су испуњавали све услове прописане конкурсом, а вредновани су на основу оригиналности и иновативности пројектног рјешења, примјене конзерваторских принципа заштите визуелног идентитета са посебном пажњом на дизајн којим креативни хаб може бити покретач за постизање циљева одрживог развоја, испуњавања програмских захтјева, уз рационалност и економичност решења.

Конкурс је реализован у оквиру програма „Креативна Црна Гора – економска валоризација и креативне индустрије“, који заједнички спроводе Министарство културе и УНДП. Један од основних циљева овог програма је да се успостави мрежа креативних центара у Црној Гори, а један од тих центара, са међународним карактером је и Тврђава Шпањола. Кључно је сачувати објекат и његову заштићену цјелину, да се у будућности ово утврђење реконструише уз примјену свих конзерваторских мјера и принципа, уз неопходна прелиминарна археолошка и архитектонска истраживања, те да се објекат ревалоризује са јасном намјеном, у циљу одрживог коришћења. Одрживо коришћење могуће је управо кроз увођење културних и креативних садржаја који ће обезбиједити и економски развој. Сходно планираним културним и креативним дјелатностима унутар комплекса Тврђаве Шпањоле и њене резиденцијалне намјене, те интернационализације дјеловања, хаб ће обезбиједити и међународне актере културне сцене.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?