Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Црна Гора постала члан Генералане комисије за рибарство Медитерана (ГФЦМ)

Објављено: 06.03.2008. 18:18 Аутор: Пољопривреда и агроиндустрија
Црна Гора је 31.01.2008. године, депоновањем писма од стране генералног директора Ораганизације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) о прихватању одредби споразума о оснивању Гренералне комисије за рибарство медитерана (ГФЦМ) постала члан ове комисије. Овим је Црна Гора, заједно са још 22 земље Медитерана и земљама које излазе на Црно Море, Јапаном и Европском унијом, укључена у комисјиу чија је улога да потпомаже развој, заштиту, рационално управљање и нешкодиво коришћење живих морских ресурса као и одрживи развој аквакултуре.
На годишњем засиједању ГФЦМ које је одржано у Риму од 25.02-28.02.2008. године од стране свих чланица је потврђено пуноправно чланство Црне Горе у овој комисији и изражено очекивање потпуног спровођења свих принципа по којима функционише ово тијело у оквиру ФАО-а. Ти принципи су следећи:
- Координација напора одговорних институција у државама чланицама за ефикасно управљање рибарством у складу са ФАО Кодексом одговорног рибарства
- Усвајање обавезних препорука за очување рибљих ресурса и управљање истим
- Јачање управљања рибарством у Медитерану и очување социјалног и економског аспекта у овој привредној дјелатности
- Сарадња са другим регионалним рибарским организацијама и координација обавезних научних истраживања стања рибљих ресурса, као и промовисање развоја марикултуре
Генерална комисија за рибарство спроводи своју политику преко Секретаријата а активности између засиједања које је на годишњем нивоу обавља преко следећих комитета:
- Научног комитета ( САЦ) који обезбјеђује независне савјете и препоруке за очување и управљање у рибарству с обзиром на биолошке, еколошке, економске и социјалне аспекте
- Комитет за аквакултуру (ЦАQ) који потпомаже одрживи развој и одговорно управљање у аквакултури
- Комитет за усаглашност одредби ГФЦМ (ЦоЦ) који прати примјену усвојених препорука ГФЦМ у земљама чланицама
Генерална комисија за рибарство подржава и функционисање регионалних пројеката као што је АдриаМед пројекат којем је Црна Гора приступила крајем 2003. године. Дугорочни циљ пројекта јесте давање потпоре јадранским државама у остварењу програма заједничког управљања рибарством, уз пуну и координирану сарадњу државних управа за рибарство, истраживачких структура, предузећа за прераду рибе и професионалних рибара, а по препоруци Кодекса о одговорном рибарству који је усвојен од стране УН.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?