Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Презентација културне баштине кроз апликацију „Туристико“

Објављено: 19.06.2020. 18:18 Аутор: МКУ
Представљањем мобилне апликације „Туристико” у оквиру кампање „Живимо културу“, Министарство културе завршава циклус презентација аутора чији је рад подржан на другом конкурсу за креативне индустрије из програма „Креативна Црна Гора“.
Ријеч је о пројекту који на иновативан начин промовише културну баштину, у конкретном случају - града Котора. Имајући у виду значај и модуларност саме платформе, подршка Министарства културе усмјерена је на даљу афирмацију овог туристичког водича тј. на проширивање пројекта и на остале дјелове Црне Горе.

Наталија Ојданић дио је екипе која је радила на развоју апликације „Туристико“. Каже да је дигитализација дуге и изузетно богате историје Котора била велики изазов за цио тим.
„С обзиром на то да смо из Котора, гдје је крузинг туризам најразвијени у Црној Гори, били смо у прилици да често гледамо туристе како губе оријентацију по уласку у Стари град. Кроз нашу апликацију жељели смо да омогућимо посјетиоцима Котора да на прави начин доживе 20 вјекова историје овог града“, појашњава Ојданић и напомиње да је ријеч о првој апликацији овог типа на нашем тржишту.
Додаје и да „Туристико“ може да функционише без интернет конекције, те да је доступан на андроид и аппле платформама.

„Апликација садржи аудио водич кроз Стари град. Уз то, путем ове апликације могу се остварити разни попусти у радњама и ресторанима широм Котора. Аудио водич снимљен је на енглеском, италијанском, руском, француском и шпанском језику, а „Туристико“ (ТоуристиКо) можете пронаћи на Гоогле Плаy и Апп Сторе“, истиче Ојданић.

Пројекат ће, каже, развијати у правцу проширивања и на остале црногорске градове.

„За почетак, циљна група су нам били туристи који посјећују Котор, а у будућности намјера нам је да „Туристико“ обухвати и остале градове наше државе, како бисмо могли да промовишемо културну баштину Црне Горе на још квалитетнији начин“, додаје Ојданић.

Такође, како наглашава, идеја им је да у даљем развоју садржаја апликације подрже аццессибилитy туризам, тј. туризам за људе са отежаним кретањем.

Подсјетимо, Министарство културе расписало је недавно и трећи Конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција“ у 2020. години. Имајући у виду ситуацију изазвану пандемијом корона вируса, а у оквиру мјера подршке области културе, Министарство културе ове године, поред планираних 100.000 еура, увећало је износ фонда за овај конкурс за додатних 50.000. На овај начин обезбијеђена је већа подршка, а самим тим и одрживост ове важне области културе у актуелним околностима.



Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?