Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Подршка за уникатну модну причу бренда „КОКА“

Објављено: 29.05.2020. 18:50 Аутор: мку
mkuУ оквиру кампање „Живимо културу“, Министарство културе наставља са представљањем аутора чији је рад подржан на другом конкурсу за креативне индустрије, у оквиру програма „Креативна Црна Гора“. Један од тринаест подржаних пројеката је и црногорски модни бренд „КОКА“. Транспоновањем традиционалних одјевних предмета у савремени контекст, „КОКА“ даје уникатан идентитетски осврт на перцепцију црногорске савремене моде. Ауторка бренда је Биљана Јелић, дизајнерка из Никшића, која је атрактивни историјски наратив ускладила са савременим одјевним комадима и „исплела“ специфичну модну причу која оставља ефектан естетски траг у свијету.

Подршка Министарства културе бренду „КОКА“ на овом конкурсу односи се на обезбјеђивање неопходне надоградње производних капацитета, али и промотивних активности.
Ауторка бренда, Биљана Јелић каже да је идеја за пројекат настала спонтано.

„Имала сам привилегију да добар дио живота, заправо свог дјетињства, проведем на планини Сињајевини у друштву моје бабе Ковиљке. Била је права планинка. Шта год да су радиле, она и њене другарице успут су и плеле, као да су имале додатни пар руку. Било да се чека хљеб да се испече или отели крава, оне су стално плеле. Тако сам се, још као дјевојчица, заљубила у вјештину плетења, коју сам управо од бабе научила“, каже Јелић.

С обзиром на то да се бренд „КОКА“ фокусира на одрживу моду, Јелић наглашава да је њен производ намијењен женама, односно - интернационалној жени. Каже да ствара без притиска модних трендова, те да њен рад карактеришу безвременски одјевни комади у којима се могу пронаћи жене различитих модних сензибилитета. Када је у питању тржиште, напомиње да је бренд „КОКА“ прво пласиран на домаћем „терену“, односно на Балкану.

„Међутим, ове сезоне фокусирали смо се и на инострано тржиште. Странцима је јако занимљиво ово што радимо, зато што је у питању ручни рад, али и то што за одјевне предмете користимо 100 посто вуну, која је обрађена баш на Балкану. Већ смо били у Љубљани, Штокхолму и Цириху, а за сљедећу сезону у преговорима смо са представницима из Берлина и Беча“, истиче Биљана.
Додаје да вуницу углавном набавља из разних крајева Балкана, тј. гдје год се домаћа вуна обрађује и фарба.

„Први корак је пронаћи одговарајућу вунцу и тај процес иде паралелно са осмишљавањем модела. Онда долази најтежи дио посла, то јест, пронаћи жене које добро да плету и које, уједно, имају времена за то. Производња је, заправо, највећи изазов. Жене са којима радим су Црногорке из наших села. Моја главна плетиља је Слава, са њом осмишљавам моделе, пошто не радимо по мустрама, већ их углавном базирам на мојим цртежима. Након тога, она такорећи обучава остале жене које настављају даље да плету задате моделе“, појашњава Јелић.

Што се тиче планова за будућност, Биљана наглашава да јој је циљ да настави са плетењем и да развија свој бренд, али и да упути што више људи у то колико је љепше носити безвременске одјевне комаде, који не подлијежу тренутним модним трендовима.

Подсјетимо, Министарство културе расписало је недавно и трећи Конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција“ у 2020. години. Имајући у виду ситуацију изазвану пандемијом корона вируса, а у оквиру мјера подршке области културе,

Министарство културе ове године, поред планираних 100.000 еура, увећало је износ фонда за овај конкурс за додатних 50.000. На овај начин обезбијеђена је већа подршка, а самим тим и одрживост ове важне области културе у актуелним околностима.







Министарство културе


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?