Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Свјетска банка одобрила пројекат Институционални развој и јачање пољопривреде Црне Горе

Објављено: 23.04.2009. 22:57 Аутор: Пољопривреда и агроиндустрија
На сједници Борда Директора Свјетске Банке у Вашингтону, одржаном 21. априла, 2009. године Влади Црне Горе је одобрен кредит и грант у укупној вриједности од 19.7 милиона УСД за пројекат Институционални развој и јачање пољопривреде Црне Горе.
Овај аранжман са Свјетском Банком под називом Институционални развој и јачања пољопривреде Црне Горе (МИДАС) има као генерални циљ да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и институције у сектору пољопривреде припреми за будуће чланство у ЕУ, као и да допринесе развоју црногорске пољопривреде на одрживим основама.
Договорени износ кредита од $ 15.700.000 је деноминован у еурима и износи 11 милиона. Износ гранта или бесповратне помоћи из ГЕФ-а (Глобални фонд за заштиту природне околине) је додатних 4 милиона УСД. Договорено кофинансирање од стране Министарства пољопривреде у овом пројекту је 2.95 милиона еура и односи се на плате новозапослених и трошкове финансирања Јединице за техничку подршку пројекту . Пројекат ће се реализовати следећих 5 година (30. април 2009-30.јун 2014. године) .Што се тиче финансијских услова кредита, они су дефинисани након преговора одржаних у Подгорици 21. и 22. јануара, 2009 године. Кредит се даје са грејс периодом од 5.5 година, отплата кредита је у времену 11.5 година. Годишња каматна стопа је мања од 1.5% , односно, дефинисана је на нивоу ЕУ ЛИБОР мање тзв. фиксни спред, те се ради се о изузетно повољном кредитном аранжману.
Први дио кредита и гранта односно, 45% вриједности средстава или око 7 милиона еура је намијењено за финансирање инвестиција у примарној пољопривредној производњи и прерађивачкој индустрији, по принципу ИПАРД кофинансирања (30%, 40% и маx 50% подршке зависно од тога да ли се ради о младом фармеру и да ли се инвестира у подручјима са отежаним условима производње). Ова средства за наше фармере представљаће бесповратну помоћ Министарства њиховим инвестицијама.
Други дио кредита и гранта ће финансирати:
Попис у пољопривреди (предвиђен за октобар 2009. године) и то први пут након 1961. године, За његово спровођење усаглашен је износ од 1.7 мил Еура, при чему је већ реализован Пилот попис током октобра 2008. године, а МПШВ би финансирало остатак од 1.4 мил Еура за реализацију Главног пописа,
формирање јединице за рурални развој у оквиру Министарства,
формирање прототип ИПАРД агенције (Агенције за плаћања у пољопривреди),
јачање савјетодавних служби у биљној производњи селекцијске службе у сточарству, одговарајућих административних регистара и база података у пољопривреди,
набавку ИТ опреме,
набавку нових возила за савјетодавне службе и Министарство,
реконструкцију Института за Биологију мора у Котору,
граничног прелаза Лука Бар за потребе фито и ветеринарске контроле,
могућу изградњу тзв. Куће пољопривреде (нова зграда Министарства и институција у пољопривреди),
јачање институција у сегменту безбједности хране (набавку недостајуће лабораторијске опреме за Институт за биологију мора у Котору и Специјалистичку ветеринарску лабораторију, сертификацију прерађивачких капацитета -кланица и мљекара у складу са ЕУ стандардима, пројекат нешкодљивог уклањања животињских остатака),
Ангажовање ЕУ експерата за обуку запослених у свим наведеним институцијама, као и студијска путовања у земље ЕУ,
функционисање Јединице за техничку подршку пројекту и ангажовање Пројект менаџера и стручњака за мониторинг и евалуацију за реализацију пројекта

Грант ГЕФ-а у износу од 4 милиона УСД финансираће прије свега оне активности које су значајне за одрживо управљање земљиштем и осјетљивим еко-системима, са акцентом на сјевер Црне Горе. Општи циљ овог гранта је да политике, програми и инвестиције Министарства пољопривреде, шумасртва и водопривреде буду постепено усклађене са базичним принципима одрживог управљања земљиштем и природним ресурсима.Помоћ у оквиру овог гранта би специфично била намјењена за реализацију следећих програма:
заштита водних ресурса,
спречавање ерозије земљишта,
унапријеђено управљање органским отпадом,
регенерација пашњака,
јачање савјетодавних служби у циљу промоције метода и пракси у пољопривреди који су еколошки одрживе,
заштита биодиверситета и угрожених врста.
Пројекат се преговара од октобра 2007 године, а у том циљу је досада у Министарству појлопривреде боравило седам мисија Свјетске Банке. Завршни преговори су одржани 21. и 22. јануара 2009. у Подгорици у присуству представника Министарства пољопривреде (шеф преговарачког тима је био помоћник Министра мр Бранко Булатовић заједно са Секретаром Министарства Бранимиром Вујачићем), представника Министарства финансија и представника Свјетске Банке у Подгорици и Вашингтону.
Пројекат је јако комплексан, усаглашаван је и током донаторског састанка у децембру 2007. године и у више наврата касније са мултилатералним и билатералним донаторима активним у сектору пољопривреде, а у првом реду са Европском агенцијом за реконструкцију и Делегацијом Европске Комисије у Црној Гори ,као и са Генералним Директоратом за пољопривреду у Бриселу. Циљ овакве координације коју је иницирала Свјетска Банка, а активно подржало Министарство пољопривреде био је да се избјегне могуће преклапање пројеката и постигне већа синергија донаторских напора, те да се расположива средства искористе на најефикаснији начин. Напомињемо да од програма помоћи ЕУ који су компатибилни са финансирањем од стране Свјетске Банке, тј. кроз програме ИПА 2008 ћемо добити 1.5 мил еура за Тwиннинг пројекат Руралног развоја (недавно је изабран на међународном тендеру од стране Министарства и Европске Комисије Тwиннинг конзорцијум Аустрија-Француска-Словачка) и 2 милиона еура за пројекат успостављања интегралног система безбједности хране у Црној Гори. У току је процедура одобрења од стране Европске Комисије пројекта реформе у сектору рибарства Црне Горе у износу од 1.5 милиона еура у оквиру ИПА 2009 програма.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?