Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Скупштина Црне Горе усвојила Закон о медијима и Закон о РТЦГ: Нова медијска легислатива усаглашена са највишим међународним стандардима

Објављено: 28.07.2020. 04:53 Аутор: МКУ
Скупштина Црне Горе вечерас је усвојила Закон о медијима и Закон о националном јавном емитеру – РТЦГ.
„Имајући у виду значај и улогу јавне радиодифузије за једно демократско друштво, посебно ме радује што законско рјешење о РТЦГ у потпуности обезбјеђује нормативне претпоставке за институционално, политички и финансијски независан јавни сервис утемељен на принципима Савјета Европе“, казао је министар културе Александар Богдановић у Скупштини Црне Горе.
MKU
У завршној ријечи, подсјетио је да се Предлогом закона о националном јавном емитеру додатно прецизирају, односно снаже питања конфликта интереса чланова Савјета РТЦГ, критерија за члана Савјета, по којем број номинација неће бити одлучујући за чланство у Савјету, као и норме које се тичу периода у којем политички функционери, посланици и одборници не могу бити бирани за чланове Савјета РТЦГ.
„Такође, у циљу јачања одговорности према јавности, снажењу принципа саморегулације, снажењу професионалних стандарда, Предлогом закона, дефинише се, као независан орган РТЦГ, институт Омбудсмана, те у циљу елиминисања потенцијалног политичког притиска на Савјет РТЦГ, Предлог не дефинише могућност колективног разрјешења Савјета“, казао је министар Богдановић.

Додао је и да је на предлог цивилног друштва, у циљу снажења транспарентности одговорности према јавности РТЦГ, дефинисана обавеза РТЦГ у контексту објављивања додатних извјештаја и уговора, док је у циљу додатног снажења питања конфликта интереса чланова Савјета РТЦГ, са двије на три године, повећан период у којем политички функционери, посланици и одборници не могу имати чланство у Савјету.
„Уз захвалност свим учесницима овог процеса, оправдано вјерујем да овај законски текст, имајући у виду његову детаљну припрему, инклузиван процес израде, коначна рјешења утемељена на свим релевантним документима Савјета Европе, Европске комисије и ОЕБС-а, као и висок ниво усаглашености ставова Владе, медијске заједнице, националног јавног емитера и цивилног друштва у контексту Иницијативе Савез за Европу, нормативно гарантује институционално, политички и финансијски независан јавни сервис, чиме се обезбјеђује основни предуслов за задовољење интереса најшире јавности у области информисања, односно за испуњавање демократских, социјалних и културних потреба црногорског друштва“, казао је министар Богдановић.

Осврћући се на Предлог закона о медијима, министар Богдановић казао је да је Закон усаглашен са највишим међународним стандардима и да доноси капиталне новине на црногорској медијској сцени.
Подсјетио је да су капитални институти, први пут дефинисани Предлогом овог закона, не само у Црној Гори, већ и у региону препознати као искорак у медијској области која непрестано и убрзано технолошки еволуира и односе се на: формирање Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија, транспарентност медијског власништва кроз обавезу импресума и објављивања основних података о свим власницима до 5% удјела у управљачким правима, транспарентност финансирања медија из јавних прихода, укључујући и оглашавања државних органа у медијима, заштиту извора информација, саморегулацију у виду екстерне и интерне саморегулације и финансирање у оквиру Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија, дефинисање онлине медија као традиционалних медија, као и утврђивање одговорности оснивача онлине портала за објављивање коментара треће стране.
„Фонд за постицање плурализма и разноврсност медија темељи се на заштити медијског плурализма, недискриминаторном приступу средстава, независности тијела за додјелу средстава, те јасним, прецизним, објективним и транспарентним критеријумима. Зато предлажемо да се фонд повећа на најмање 0,09% текућег буџета, у Члану 18“, казао је министар Богдановић.

На крају, оцијенио је да су оправдана очекивања да ће овакви законски текстови бити искорак у демократском друштву.
„Природна су очекивања црногорског друштва, након овако детаљне припреме и инклузивног процеса у изради закона, те коначно закона са највећим стандардима које Европа познаје у медијској области, да се, сходно демократским стандардима, медији руководе, извјештавају и саморегулишу праксу, балансом између категорија, појмова, пракси и стандарда, слободе и одговорности у примјени принципа права јавности да зна, позивајући се на препоруке годишњих извјештаја Европске конвенције по којем упућују на снажење механизама саморегулације“, закључио је министар Богдановић.
Током скупштинске расправе о поменутим законским рјешењима, министар Богдановић оцијенио је да сваки разговор на тему медија представља и адекватан разговор на тему демократског уређења друштва у коме је слобода изражавања темељно људско право.

„За Владу Црне Горе слобода медија представља основ демократског друштва, јер се само слободним и независним медијима афирмише оно што је јавно добро и цивилизацијски напредак“, поручио је министар Богдановић.
Прије скупштинске расправе и усвајања закона, данас су одржане сједнице Законодавног одбора и Одбора за политички систем, правосуђе и управу на којима су разматрани амандмани на поменута законска рјешања.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?