Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

СТВОРЕН ЈЕ ПОТРЕБНИ ОКВИР ЗА ПУНУ ЗАШТИТУ, УЖИВАЊЕ И ПРОМОВИСАЊЕ ВЈЕРСКИХ СЛОБОДА - ЕВИДЕНТИРАНО ПЕТ ВЈЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА

Објављено: 27.08.2020. 04:55 Аутор: ПР служба

Код Министарства за људска и мањинска права, сходно Закону о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, до сада су се, на основу њихових пријава, евидентирале пет вјерских заједница. 

У Евиденцију постојећих вјерских заједница су уписане ове вјерске заједнице: Надбискупски ординаријат Бар, по пријави овлашћеног лица, Монс. Ррок Гјонллесхаја, надбискупа барског, Црногорска православна црква, по пријави овлашћеног лица Михаила Дедејића, архиепископа Цетињског и Митрополита црногорског, Јеврејска заједница Црне Горе, по пријави овлашћеног лица Ђорђа Раичевића, предсједника, Хришћанска вјерска заједница Јеховини свједоци, , по пријави овлашћеног лица Зорана Лаловића, и Црква Исуса Христа Светаца посљедњих дана у Црној Гори, по пријави овлашћеног лица Рицхард Wаyне Јохнсона, директора. 

Поступак уписа у евиденцију је у току за још двије вјерске заједнице.

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести је створио потребни оквир за пуну заштиту, уживање и промовисање вјерских слобода. Закон је усвојен како би се без ограничења подстакло друштвено и културно изражавање вјере, а једно важно друштвено питање уредило демократски, цивилизовано и без рестрикција и ограничења. Ранији пропис, из 1977. године, је био дио превазиђеног политичког насљеђа и вриједности. 

Не постоји законска обавеза вјерске заједнице да се региструје већ је то ствар њене слободне одлуке. Све вјерске заједнице имају право да дјелују, без ограничења, али оне које не желе да надлежни орган евидентира податке о њиховом имену, сједишту, адреси и заступнику, неће имати све погодности које уживају регистрована правна лица, односно неће имати статус правног лица. Процедура регистрације је крајње једноставна.

Национални стандарди и све институције у домену људских права у стању су да гарантују и пруже ефикасан и одлучан одговор према свакој могућој дискриминацији и нетрпељивости заснованој на вјерској основи.

Влада и Министарство за људска и мањинска права, кроз сопствене активности али и интензивно партнерство са организацијама цивилног друштва укључујући и све вјерске заједнице, посвећено раде на даљој културној отворености, вјерској толеранцији и сталном јачању друштва културе људских права у Црној Гори. Кроз снажну и ефикасну подршку програмима и иницијативама невладиних организација и савјета мањинских народа, спроводимо критичку процјену и провјеру стања људских права и тако институционално, уз подјелу одговорности, доприносимо рјешавању свих питања и унапређењу праксе. 

 

Александар Саша Зековић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?