Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОБИЉЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА НЕСТАЛИХ (30.08.)

Објављено: 28.08.2020. 14:11 Аутор: мрсс
У циљу ширења свијести о хуманој димензији трагедије несталих лица и њихових породица као и спрјечавању политизације овог питања обиљежава се Међународни дан несталих (30. август), како би се одала почаст лицима несталим на подручју бивше Југославије. 

Лица која су нестала у оружаним сукобима на подручју бивше Југославије, а које потражује Комисија за нестала лица Владе Црне Горе, укључује 51 црногорског држављанина и лица чији су тражитељи, у вријеме кад су пријавили њихов нестанак, имали пребивалиште у Црној Гори, од чега се на територији Косова потражују 39 лица, на територији Босне и Херцеговине девет лица и на територији Републике Хрватске три лица.

Међународни дан несталих којим се обиљежава сјећање на жртве прислиног нестанка, нестанка у оружаним сукобима и злочинима против човјечности, подсјећа да је расвјетљавање судбине несталих лица цивилизацијска, правна и морална обавеза према жртвама, њиховим породицама и друшву у цјелини, која протеком времена није и не може бити мања. 

Оружани сукоби на простору бивше Југославије изазвали су многе тешке посљедице и масовна кршења људских права. Велики број лица која се воде као нестала по престанку оружаних сукоба са правом се сматра једном од најтрагичнијих посљедица. Рјешавање питања несталих лица на простору бивше Југославије важно је хуманитарно, али и политичко питање, јер од његовог рјешавања у великој мјери зависи процес помирења и изградања мултиетничких друштава заснованих на демократији, владавини права и толеранцији у региону. То је обавеза надлежних власти према породицима несталих лица, које имају право да сазнају истину о судбинама својих најближих. Ускраћивање информација о отетим и несталим лицима представља грубо кршење људских права чланова њиховох породица, док киднаповање и друго насиље представљају злочине за које сви починиоци морају сносити одговорност у складу са међународним нормама и важећим домаћим законодавством.

Међународни дан несталих је прилика и да се јавност подсјети на патњу и бол чланова породица несталих, али и позив породицама да изврше своју обавезу - отворе захтјев за тражење и дају крв за ДНК, без чега нема успјешне потраге.

Порука поводом обиљежавања Дана несталих предсједника Комисије за нестала лица Драгана Ђукановића: хттпс://yоуту.бе/дОдб_уУј-3Q 

Заједничка порука поводом обиљежавања Дана несталих представника тијела надлежних за тражење несталиххттпс://yоуту.бе/QПС0Q88НоY0 


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?