Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Социјална политика, образовање и информатичко друштво важне области за грађане

Објављено: 10.10.2020. 01:31 Аутор: мрсс
Подручја које покрива Пододбор за иновације, људске ресурсе, информатичко друштво и социјалну политику између Црне Горе и Европске уније веома су важне за црногорске грађане, због чега ће држава наставити да стреми европским стандардима у овим областима.

На 10. састанку Пододбора за иновације, људске ресурсе, информатичко друштво и социјалну политику, који је одржан онлине, а који покрива поглавља 2 – Слобода кретања радника, 10 – Информатичко друштво и медији, 19 – Социјална политика и запошљавање, 25 – Наука и истраживање и 26 – Образовање и култура, представници црногорских надлежних институција су представили кључна достигнућа у наведеним преговарачким поглављима. Пододбор представља званични састанак између ЕУ и Црне Горе, који се одржава на годишњем нивоу, с циљем разговора о развоју сектора у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Црне Горе.

Замјеник главног преговарача Марко Мрдак, истакао је да је, у области образовања, реформа високог образовања у Црној Гори и примјена 3+2+3 система, заједно са примјеном новог Закона о академском интегритету, важан корак напријед у испуњавању стандарда ЕУ. Нагласио је да је нови концепт учења #УчиДома, покренут због пандемије коронавируса, постигао велики успјех.

У области науке и истраживања, указао је да је Црна Гора прва земља кандидат која је усвојила Стратегију паметне специјализације. У области социјалне политике и запошљавања процес се наставља уобичајеним темпом, уз примјену кључног закона у овој боласти, Закона о раду, који је усвојен у децембру 2019, као резултат напорног рада црногорске администрације и подршке Европске комисије.

Подсјетио је и да је усвајањем Закона о животном партнерству истополних парова, Црна Гора постала прва држава кандидат која је регулисала ово питање, које има директан утицај на животе ЛГБТИ особа у нашем друштву.

Према ријечима Мрдака, на пољу информационог друштва и медија, период између два пододбора био је веома значајан. „Након консултација и стручног разматрања, Закон о медијима и Закон о јавном сервису усвојени су у јулу 2020. године. Црна Гора наставља са напорима на унапређењу медијског сектора, посебно у електронским медијима. Вјерујем да ће Црна Гора усвајањем закона о аудио-визуелним медијским услугама успоставити модерно и добро регулисано окружење за медије по највишим међународним стандардима“, додао је он.

Осврнуо се и на ове седмице објављен годишњи извјештај Европске комисије, даје свеобухватну оцјену напретка постигнутог у реформским процесима и нотира одређене изазове са којима се Црна Гора суочава у неколико подручја која ц́е остати питање од највец́ег значаја у нашем даљем раду.

Замјеница шефа Јединице за Црну Гору у Генералној дирекцији за сусједску политику и преговоре о проширењу Барбара Хесус-Жимено истакла је да је Подобор прилика за дискусију о напретку Црне Горе у погледу слободе кретања радника (поглавље 2), информационом друштву и медијима (поглавље 10), социјалној политици и запошљавању (поглавље 19), науци и истраживању (поглавље 25) и образовању и култури (поглавље 26), у контексту пандемије ЦОВИД-19, напоменувши да се ради о важним областима за црногорске грађане.

Она је казала да извјештај Европске комисије о Црној Гори, који је објављен ове седмице заједно са пакетом проширења, пружа детаљан преглед стања и јасну мапу пута за напредак на путу ЕУ, на ком је наредна прекретница испуњавање привремених мјерила за поглавља владавине права 23 и 24.

Поновила је снажну посвец́еност Европске комисије Западном Балкану и Црној Гори, додајуц́и да прва транша од 60 милиона еура макрофинансијске помоц́и Црној Гори, предвиђена ИПА буџетска подршка и усвајање Економског и Инвестиционог плана за Западни Балкан показује подршку ЕУ социјално-економском опоравку региона. Такође је нагласила да ц́е рјешавање ових питања захтијевати функционалну јавну управу, блиску међуресорску координацију и сарадњу са свим заинтересованим странама, као и надоградњу достигнућа из претходних година.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?