Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Објављена Еурyдице публикација „Организација школског времена у Европи: Основно и опште средње образовање 2020/21“

Објављено: 28.09.2020. 18:00 Аутор: ПР служба Министарства просвјете
Како је школска година организована широм Европе? Еурyдице Извештај о организацији школског времена одговара на ово специфично питање. Извјештај садржи националне податке о дужини школске године, датумима почетка и завршетка школске године, времену и дужини школских распуста и броју школских дана. Упркос неким разликама, земље показују много сличности у погледу структуре својих школских календара. Да ли сте знали да су Данска и Финска државе у којима школска година најраније почиње? Што се тиче броја школских дана, он варира између 165 дана у Албанији и 200 дана у Данској и Италији.

Генерално, број школских дана је исти у основном и средњем образовању, али има неколико изузетака: у Француској и Албанији (оба у вишем средњем образовању), Грчкој (у средњошколском образовању су укључени дани и испитни дани), док, на примјер, у Румунији и Србији број школских дана је вец́и у средњем него у основном образовању.

Те кључне тачке и многе друге илустроване су упоредним подацима. Информације су доступне за 38 земаља које покривају и основно и опште средње образовање и учествују у ЕУ Ерасмус + програму (27 држава чланица, Уједињено Краљевство, Албанија, Босна и Херцеговина, Швајцарска, Исланд, Лихтенштајн, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Норвешка, Србија и Турска).

Извјештај на енглеском језику можете преузети на сљедећој web страници: хттпс://еацеа.ец.еуропа.еу/натионал-полициес/еурyдице/цонтент/органисатион-сцхоол-тиме-еуропе-примарy-анд-генерал-сецондарy-едуцатион-202021_ен



Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?