Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Позив за достављање приједлога за прославу јубилеја у сарадњи са УНЕСЦО током 2022/23.године

Објављено: 17.11.2020. 16:40 Аутор: Министарство културе
Црногорска национална комисија за УНЕСЦО позива све заинтересоване да поднесу приједлоге за комеморативне догађаје и прославе за које се сматра да су од значаја за обиљежавање у нашој земљи, а које се односе на прославу годишњица у сарадњи са УНЕСЦО. Свака држава чланица може поднијети два приједлога, од којих би један требало да се односи на родну равноправност. Свака предложена годишњица мора бити повезана са идеалима и циљевима Организације у областима образовања, културе, природних наука, друштвених и хуманистичких наука и комуникације. Такође, мора промовисати односе међу људима, толеранцију и идеал мира, културног дијалога и међусобног разумијевања међу људима.

Прославе рођења, независности или јубилеји државних институција нијесу релевантни за разматрање. Такође, неприхватљиве су и годишњице војних догађаја. Годишњица се мора односити на личности заиста универзалног утицаја, номиноване само постхумно, и догађаје универзалног, или макар регионалног, значаја, неспорно познате изван граница своје земље, које би одражавале идеале, вриједности, културну разноликост и универзалност организације. Обиљежавања се морају односити на педесете, стоте или вишеструке годишњице, изузев у случају најмање развијених земаља (ЛДЦ), земаља у развоју, земаља у транзицији и малих острвских државе у развоју (СИДС), као и у случају приједлога који промовишу родну равноправност и угледне жене, за које се могу прихватити јубилеји од 25 година.

Уз приједлог датума потребно је доставити и кратко образложење за номиновање, земљу партнера номинације, као и информације о значају обиљежавању тог датума за државу/е.

Приједлоге можете слати до 25.новембра 2020. године на е-маил адресу: тијана.вујовиц@мку.гов.ме

Министарство културе

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?