Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење поводом почетка пројекта ”РЕФОРМА СИСТЕМА УТВРЂИВАЊА ИНВАЛИДИТЕТА”

Објављено: 27.11.2020. 21:15 Аутор: МРСС
У наредном трогодишњем периоду, Програмом економских реформи Министарство рада и социјалног старања, уз подршку Европске уније, приоритет даје реформи система утврђивања инвалидитета, без чије реализације не може бити заокружена реформа система социјалног старања. 

Ради се о комплексном реформском подухвату који укључује чак пет ресора: социјалне и дјечије заштите, просвјете, запошљавања, пензијско-инвалидске и борачке заштите, а у укључен је и здравствени систем. Кроз ову реформу успоставиће се јединствено тијело за утврђивање инвалидитета (Завод), као и јединствени национални критеријуми за утврђивање инвалидитета. Од система утврђивања инвалидитета директно зависе права за око 50.000 грађана и њихових породица у наведеним ресорима. 

Успостављањем новог система лица са инвалидитетом ће праведније и лакше остваривати права. Познато је да данас лице која жели да оствари права на основу неког оштећења, болести или сметње у развоју, може проћи и до четири различите комисије за утврђивање инвалидитета. Реформом ће бити суспендовано око 30 постојећих комисија а умјесто њих успотставиће се јединствено тијело односно Завод утврђивање инвалидитета који ће инвалидитет утврђивати по новој, јединственој, националној методологији за све ресоре – којом ће се са медицинског прећи на социо-медицински модел утврђивања инвалидитета. 

Усвајењем УН Конвенције о правима лица са инвалидитетом (2009.) усвојена је и нова дефиниција инвалидитета. Према Конвенцији лица с инвалидитетом су оне лица која имају дуготрајна тјелесна, ментална, интелектуална или сензорна оштећења, која у дјеловању с различитим препрекама могу спрјечавати њихово пуно и активно учешће у друштву, на равноправној основи с другима (Уједињене нације, 2006.). У супротности са Конвенцијом и експлицитним препорукама УН Комитета, актуелни прописи базирају се углавном на медицинском моделу инвалидитета, према којима особа остварује своја права на основу болести и оштећења, при чему је присутна разлика међу прописима у погледу дијагноза које доводе до инвалидитета, те процентима оштећења организма, односно сваки ресор утврђује инвалидитет према својим критеријумима. Све је ово доводи до нејасноћа, између осталог и ситуације да двије особе за исту врсту оштећења, зависно од тијела које вјештачи, могу имати различите проценте оштећења, а самим тим и обим права, што је у супротности с Конвенцијом. Такође, исто лице може истовремено да остварује више права код више ресора. Једном добијен налаз вјештачења јединственог тијела био би доказ за све системе и користио би се у свим поступцима за остваривање свих права, како на новчана давања тако и на услуге. 

Пројекат траје три године, а кључне активности, поред доношења Закона о јединственом тјелу и методологији утврђивања инвалидитета, односе се и на: израду нове Јединствене методологије односно критеријума, укидање свих постојећих комисија и успостављање Завода за утврђивање инвалидитета, пробна примјена рада новог система, ревизију сходно налазима пробне примјене, стручне и информатичке обуке за изградњу кадорвских капацитета Завода као и израду Информационог система, који ће бити увезан са е-Социјалним и е-Здравственим картоном, а опционо и са другим Информационим системима. Овај Систем ће генерисати и национални Е-Регистрар лица са инвалидитетом. 

НВО које представљају лица са инвалидитетом биће активно укључене у реализацију свих активности. Пројекат који ће трајати три године, финансијски са износном од 1 милион еура подржала Делегација ЕУ у Црној Гори док је за спровођење истог, у сарадњи са неведеним ресорима и НВО сектором, задужен УНДП.

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?