Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуловић разговарао са министарком Мортон: Црна Гора и Уједињено Краљевство примјер блиског савезништва и пријатељства

Објављено: 28.01.2021. 00:04 Аутор: МВП

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић разговарао је данас, у онлине формату, са министарком за Европу и Америке Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Венди Мортон. Министар Радуловић је, на интересовање саговорнице, упознао са актуелном политичком сценом у Црној Гори, посебно у погледу међунинституционалног дијалога. У том смислу, он је посебно нагласио да је спремност лидера парламентарне већине за отворени дијалог одраз демократске зрелости и одговорности према грађанима које заступају.

 

Шеф црногорске дипломатије је упознао министарку Мортон са нашим кључним вањскополитичким приоритетима, те да је његова прва посјета реализована у Берлину јасан сигнал усмјерења нове Владе. Како је навео, чланице НАТО и ЕУ представљају важне савезнике и партнере за Црну Гору, при чему је сарадња са Уједињеним Краљевством од великог значаја за наш евроатлантски и европски пут. „Уједињено Краљевство и после Брегзита остаје дио Европе, и захвални смо на подршци коју активно пружа региону Западног Балкана“, поручио је Радуловић. У том контексту, предложена је организација посјете министра Радуловића и потпредсједника Владе Абазовића Лондону, када услови везани за пандемију то дозволе. Планирана посјета је наставак јасног вањскополитичког смјера наше државе, чиме ће се додатно утврдити наша позиција и однос према западним партнерима.

 

Министар Радуловић је такође информисао саговорницу о текућим преговорима са водећим свјетским произвођачима вакцина у циљу набавке и дистрибуције за црногорско тржиште. Он је истакао да је план Владе да до почетка љетње сезоне Црна Гора буде „корона безбједна“ држава, првенствено у циљу заштите здравља људи али и наше економије. Како је нагласио, веома је важно да ова туристичка сезона буде успјешна, у циљу опоравка од негативних посљедица пандемије.

 

Министарка Мортон је честитала министру ступање на дужност, те изразила задовољство садржајном билатералном сарадњом. Она је подсјетила да су односи двије државе додатно оснажени савезништвом у НАТО, те сарадњом на мултилатералном плану. Министарка Мортон је поздравила напоре наше земље у процесу приступања ЕУ, поручивши да ће њена земља наставити да снажно подржава европске аспирације свих земаља у региону Западног Балкана.

 

На састанку је оцијењено да фокус у предстојећем периоду треба ставити на унапређење економске сарадње и јачање уговорне билатералне сарадње, као једном од приоритета у међудржавним контактима. Саговорници су такође разговарали о значају климатских промјена и заштити животне средине, те важности борбе против корупције и организованог криминала, у чему је помоћ британских ескперата веома значајна.

 

 

 

 

 

Министарство вањских послова

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?