Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Потписан Меморандум о разумијевању о учешћу Црне Горе у Седмом истраживачком оквирном програму ЕУ (ФП 7)

Објављено: 26.01.2008. 00:30 Аутор: Насловна страна
Данас су у Бриселу Европски комесар за науку и истраживање Јанез Поточник и Амбасадор Славица Милачић, Шеф Сталне Мисије при ЕУ потписали Меморандум о разумијевању о учешћу Црне Горе у Седмом истраживачком оквирном програму ЕУ (ФП 7), који обухвата период од 2007. до 2013. године. Придружени статус овом Програму, омогућиће Црној Гори да на равноправној основи са државама чланица ЕУ кандидује пројекте који су намијењени подршци заједничким истраживачким активностима у великом броју стратешких области, као што су здравство, пољопривреда, биотехнологија, информационе и комуникационе технологије; енергетика, нанотехнологије, материјали и нове технологије; животна средина, одрживи туризам, транспорт, и бројне друге. Овај споразум отвара нове бројне могућности, како за учешће научника и истраживача из Црне Горе у пројектима ЕУ, тако и за интензивно укључивање Црне Горе у Европски истраживачки простор (ЕРА). Ово свакако укључује и повезивање научника, универзитета и компанија са партнерима широм Европе. Такође, и програме усмјерене на већу мобилност истраживача, и специјалне програме за јачање капацитета, посебно у области истраживачке инфраструктуре, малих и средњих предузећа и науке.

Седми оквирни истраживачки програм је програм ЕУ са највећим буџетом, од око 50 милијарди еура, и има кључну улогу у стимулисања одрживог развоја и конкурентности широм Европе.

Изражавајући задовољство данашњим потписивање Меморандума са Црном Гором, комесар Поточник је, поред осталог, истакао да је то веома позитиван и важан корак не само за научну, већ и политичку будућност Црне Горе. Пуно учешће у овом Програму приближава Црну Гору Европској истраживачкој области и помаже да се што боље припреми за чланство у ЕУ. Такође, потенцирао је и значај отварања нових могућности за повезивање и развој сарадње Црне Горе са регионалним партнерима у суочавању и рјешавању заједничких изазова.

Комесар Поточник је поздравио скоро усвајање Стратегије научно-истраживачке дјелатности Црне Горе у области истраживања, која се базира на одређеним приоритетима ЕУ у овој области. У том смислу, позитивно је оцијенио предвиђене мјере усмјерене на веће инвестирање у истраживања, јасно дефинисање приоритета и мотивисање младих људи за бављење науком.

Амбасадор Милачић је оцијенила да је Споразум још један кључан корак у приближавању Црне Горе ЕУ. Такође, важна потврда значаја који Влада придаје образовању, иновацијама, истраживању и технолошком развоју у изградњи друштва заснованог на знању. У том смислу, указала на активности које Владе предузима у том правцу, и посебно истакла важност скорог усвајања Стратегије научно-истраживачке дјелатности, и њене усклађености са приоритетима ЕУ. Црна Гора има велике европске амбиције и тежње, коју су, вјерујем, на бази свега онога што смо до сада демонстрирали, чврсто утемељене, закључила је амбасадор Милачић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?