Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Братислава: Помоћник министра одбране вицеадмирал Драган Самарџић учествовао на међународној конференцији ГЛОБСЕЦ 2007/8

Објављено: 19.01.2008. 00:00 Аутор: Насловна страна
Помоћник министра одбране вицеадмирал Драган Самарџић учествовао је на међународној конференцији ГЛОБСЕЦ 2007/8: Порука о широј кооперацији, која се одржава у Братислави.

Вицеадмирал Самарџић је, обраћајући се учесницима конференције на панелу Међународна заједница на Балкану: Рјешавање конфликата кроз сарадњу, казао да је један од приоритета Министарства одбране Црне Горе јачање односа са земљама у региону, у циљу враћања повјерења и успостављања што бољих међусобних веза које ће обезбиједити стабилан и несметан развој цијелог региона.

Балкан је у недавној прошлости био извор нестабилности, сукоба па и ратова. Управо због тога схватили смо значај регионалног повезивања како би се овај простор трансформисао и постао поуздан партнер Европској унији и НАТО, поручио је црногорски помоћник министра одбране.

Он је казао да је Црна Гора посвећена евроатлантском путу, те истакао да су релевантна министарства тренутно концентрисана на израду Индивидуалног партнерског акционог плана и на остваривање што бољих резулатата до самита НАТО у Букурешту, како би добили позив за покретање Интензивног политичког дијалога.

На том путу, потребно је да све државе Европске уније и НАТО пруже снажну помоћ земљама на Балкану како би што прије постале дио евроатлантских интеграција. Тако ће и наш регион дати свој допринос стабилној и богатој Европи, а грађани наших држава уживати благодети демократске породице народа, саопштио је вицеадмирал Самарџић.

Током боравка у Братислави, црногорски помоћник министра одбране састао се са државним секретаром Министарства одбране Словачке Јарославом Башком. Том приликом, словачки државни секретар исказао је спремност да његова земља пружи подршку црногорском Министарству одбране у изградњи капацитета и реформи Војске Црне Горе. Такође, договорено је унапрјеђење билатералне сарадње у области одбране, као и потписивање споразума о сарадњи.

Конференцију ГЛОБСЕЦ организују словачка Атлантска комисија и Евроатлантски центар, уз подршку Министарства иностраних послова Републике Словачке, НАТО Одјељења за јавну дипломатију, Америчке амбасаде у Словачкој и Информационог центра Уједињених нација.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?