Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Начелник Генералштаба Војске Црне Горе генерал-потпуковник Јован Лакчевић борави у посјети Републици Словенији

Објављено: 30.01.2008. 01:39 Аутор: Насловна страна
Начелник Генералштаба Војске Црне Горе генерал-потпуковника Јован Лакчевић разговарао је са предсједником Републике Словеније Данилом Турком. Том приликом, предсједник Турк истакао је веома значајну улогу Црне Горе као фактора стабилности у региону. Словенија ће, као предсједавајући Европске уније и земља са традиционално добрим везама са Црном Гором подржати њене напоре на јачању повјерења и стабилности у региону, те дати пуни допринос њеном бржем укључивању у европске и евроатлантске интеграције. Генерал Лакчевић и предсједник Турк разговарали су и о могућностима даљег унапријеђења војне сарадње између Црне Горе и Републике Словеније. Том приликом, начелник Генералштаба црногорске Војске изразио је захвалност на подршци Словеније у изградњи црногорског система одбране. Заједнички је констатовано да постоји простор за даљи развој и унапређење сарадње.

Генерал Лакчевић састао се са начелником Генералштаба Словенске Војске генерал-потпуковником Албином Гутманом и том приликом је исказано задовољство међусобном војном сарадњом. Генерал Лакчевић упознао је свог колегу о стању и достигнутом степену изградње, као и плановима развоја Војске Црне Горе. Као приоритете развоја Војске Црне Горе истакао је образовање и учење енглеског језика, опремање и модернизацију војске, те заједничке тренинге и вјежбе. Генерал Гутман представио је искуства своје земље у развоју оружаних снага, у процесу интеграција и чланства у НАТО, као и учешћа у мировним мисијама. Такође, размотрене су могућности примјене искустава оружаних снага Словеније.

Делегацију Војске Црне Горе примио је државни секретар у Министарству одбране Франци Жнидаршич који је представио словеначка искуства на путу ка НАТО, те планове за обучавање и модернизацију. Такође, изразио је спремност да његова земља подржи Црну Гору у изградњи И јачању одбрамбених капацитета, а посебно кроз преношење искустава.

Делегација Војске Црне Горе наставља посјету обиласком Прве бригаде Словенске Војске.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?