Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић примио државног секретара Министарства иностраних послова Мађарске Габора Сцентиванија

Објављено: 22.01.2009. 19:00 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић примио је данас државног секретара Министарства иностраних послова Мађарске Габора Сцентиванија. Састанску је присуствовао амбасадор Мађарске у Црној Гори Золтан Шомођи.

Том приликом, министар Вучинић изразио је задовољство што ће Црна Гора на путу евроатлантских интеграција имати подршку Мађарске кроз њену улогу контакт земље за НАТО. Такође, истакао је да је веома важно да Црна Гора у мјесецима прије НАТО самита уради што више како би послала позитивну поруку савезницима. У том смислу, министар одбране је исказао јасну одлучност Црне Горе да убрзано настави на путу евроатлантских интеграција са циљем што скоријег добијања Акционог плана за чланство (МАП). Он је оцијенио да је Мађарска, као контакт земља, значајно допринијела приближавању Хрватске НАТО-у и у том смислу изразио увјерење да ће то бити случај и са нашом земљом.

Дражавни секретар Мађарске Сцентивани изразио је увјерење да ће његова земља, током наредног двогодишњег периода у којем ће бити контакт земља за НАТО, значајно помоћи Црној Гори у испуњењу њених циљева на путу ка НАТО, као и у комуникацији са земљама чланицама и партнерима. Оцијенивши да већина земаља чланица НАТО подржава црногорски захтјев за МАП, Сцентивани је истако важност даљег рада на реализацији програма у Партнерству за мир. Као области од посебне важности за међусобну сардњу, навео је достизање интеропреабилности, војне вјежбе и јавну дипломатију. Такође, упознао је саговорнике да је његова земља обезбиједила присуство високог мађарског официра у Амбасади у Подгорици који ће бити задужен за непосредну подршку и контакт између Црне Горе и НАТО штаба у Бриселу.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?