Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор министра одбране Бора Вучинића на на 26. међународној Радионици о глобалној безбједности у Истамбулу

Објављено: 26.06.2009. 23:40 Аутор: Насловна страна
Господине предсједавајући, уважене екселенције, даме и господо,


На почетку мог обраћања желим да се захвалим организаторима 26. Међународне радионице о глобалној безбједности и министру одбране Републике Турске за позив који ми је упућен. Велика је част и привилегија имати могућност да се на скупу овако високог нивоа могу чути и ставови једне младе државе која је обновила своју независност 2006. године, након скоро 90 година. Поред овога, за мене представља нарочито задовољство да говорим у земљи која је с краја 19. вијека била прва са којом је тадашња Црна Гора, након међународног признања на Берлинском конгресу, успоставила дипломатске односе. Такође, сматрам да је, с обзиром на историјску важност, Истанбул право мјесто да се разговара о питањима глобалне безбједности.

Када се данас говори о овој теми мора се констатовати да динамика савремених међународних односа условљава и другачији приступ рјешавању проблема који се јављају. Када то кажем на првом мјесту мислим да је развијање сарадње на свим пољима међу државама битан предуслов за глобалну безбједност. У 21. вијеку, скоро је незамисливо да се проблеми по питањима безбједности могу ријешавати само војним средствима. Стратегије које су раније давале резултате и успјешно се носиле са питањима безбједности данас полако губе на ефикасности. Из свега овога је јасно да национални концепт безбједности у данашње вријеме свој пуни смисао добија тек у ширим оквирима безбједносних интеграција.

Регион коме припада Црна Гора је нарочито осјетио те промјене крајем 20. вијека. Иако данас много стабилнији, сматрамо да је присуство НАТО-а веома значајно за трајну стабилизацију простора Западног Балкана. У складу са безбједносним промјенама које су се дешавале задњих година, НАТО се трансформисао од чисто војне алијансе у организацију са врло снажним политичким аспектом дјеловања. Управо такав НАТО је недавно прославио 60 година свог постојања, што је најбољи доказ адекватног прилагођавања новонасталим условима. У прилог овом становишту иде и процес ширења НАТО-а и сама чињеница да су готово све источно европске земље изразиле спремност да испуне критеријуме неопходне за пуноправно чланство, а велики број њих је то већ и учинио.

Након обнове државне независности, Црна Гора је чланство у НАТО и ЕУ дефинисала као свој спољнополитички приоритет. Од тада, у Црној Гори је остварен велики економски раст, државни буџет је закључно са 2008. годином стално био у суфициту, и за кратко вријеме постали смо једна од најбрже растућих туристичких привреда у свијету. Овакав снажан тренд позитивних промјена и интегративних процеса није заобишао ни сектор безбједности. Одмах након обнове независности добили смо позив за Парт Као потврда континуираног напретка који постижемо дошле су и поруке са самита у Букурешту, када смо позвани у Интензивирани дијалог, и нарочито са задњег самита у Стразбуру и Келу када је јасно похваљен индивидуални напредак Црне Горе у процесу реформи, и отворен пут за добијање чланства у МАП-у, на неком од наредних редовних састанака НАЦ-а на нивоу амбасадора.

Најбољи показатељ колико смо за кратко вријеме урадили на изградњи капацитета Министарства и Војске је чињеница да смо између бројних прихваћених обавеза, које смо успјешно реализовали, поднијели и кандидатуру за домаћина вјежби Цооператив Мако 2010 и Цооперативе Марлин 2010, које ће се одржати наредне године. Поред ових, у сарадњи са ЕУЦОМ-ом, поднијели смо кандидатуру и за домаћина вјежбе Медцеур 2010.

Тренутно, једна од наших најважнијих активности је рад на припреми припадника Војске за учешће у мировним мисијама. Црна Гора је одлучна, да у складу са својим могућностима, допринесе очувању мира и стабилности у кризним регионима. Врло интензивно радимо на припреми трочланог медицинског тима и једног вода за учешће у ИСАФ мисији и планирамо да се до краја године упуте у Авганистан.

Поред свега реченог, иако мала земља, сматрамо да Црна Гора игра важну улогу као фактор мира и стабилности у региону Западног Балкана. Такође, сматрамо да ми сами можемо имати највише бенефита од стабилности региона.

Када је у питању регионална сарадња, желим да истакнем да је Црна Гора кандидовала свој Центар за обуку пилота хеликоптера за регионални и шире, због изузетно повољних, слободно могу да кажем и јединствених, географских и климатских услова.

Даме и господо,

Наше увјерење је да ће државе Западног Балкана, у складу са својим индивидуалним достигнућима у процесу реформи и исказаном жељом за приступање евроатлантским интеграцијама имати отворен пут ка пуноправном чланству у НАТО. Како у нашем региону постоји још неријешених питања и с обзиром на прошлост испуњену сукобима, која је још увијек прилично свјежа у умовима грађана, једино је пуна интеграција у једну стабилну структуру каква је НАТО најбољи гарант трајне стабилности и просперитета. Са таквом визијом Црна Гора корача у будућност.


Хвала
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?