Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства одбране поводом оптужби предсједника ПЗП Небојше Медојевића

Објављено: 24.10.2009. 01:24 Аутор: Насловна страна
Предсједник ПзП-а и посланик у Скупштини Црне Горе Небојша Медојевић обратио се 20. октобра 2009. године Министарству одбране са захтјевом за достављање информације о оснивању Војне безбједносне службе у оквиру Министарства одбране. Без чекања одговора, већ сјутрадан је, према писању Дана, у Скупштини питао предсједницу Врховног суда Весну Меденицу ко даје дозволу војним обавјештајцима да користе технику за прислушкивање и експлицирао да имамо војну обавјештајну службу која посједује опрему и може да несметано прислушкује сваког, те да сумња да имамо приватну службу, паралелну безбједносну структуру која може да буде злоупотријебљена против ове државе и свих нас. Господин Медојевић је наредног дана, у истим новинама, наставио да упозорава каква опасност за грађане Црне Горе, државу, уставни поредак и даље евроатлантске интеграције пријети од формирања ове тајне фантомске службе. Наводећи да та безбједносна служба није под контролом било које државне институције, у својој бризи отишао је још даље па подсјећа да је у Србији непосредно пред убиство премијера Зорана Ђинђића помињана једна приватна безбједносна служба, која је функционисала ван контроле државе.

Ради истинитог информисања јавности, дужни смо да овим путем грађанима, и господину Медојевићу, саопштимо чињенице у вези са војном службом безбједности. Наиме, не ради се ни о каквој илегалној, тајној, фантомској служби, већ о организационој јединици Министарства одбране чије формирање је предвиђено Правилником о организацији и систематизацији Министарства одбране, а у складу са чланом 36 став 1 тачка 8 важећег Закона о одбрани који прописује да Министарство организује војно-обавјештајне и војно-безбједносне послове за потребе одбране. Све друго је неистинито. Предлог закона о измјенама и допунама Закона о одбрани којим се ова служба подробније уређује, у складу са савременим захтјевима и праском за демократском и цивилном контролом безбједносних служби, доступан је свакоме на сајту Министарства одбране. Према томе, све што се ради на формирању војнобезбједносне службе као организационе јединице Министарства је транспарентно, све пролази законску процедуру, све је прилагођено потребама нашег система одбране, усаглашено са праксом у другим државама и направљено у сарадњи са нашим партнерима. Апсолутно је неистинита твдња да Министарство одбране посједује модерну опрему за прислушкивање, те нема разлога за узнемиреност грађана. Стога, било је упутно да посланик Медојевић сачека одговор Министарства одбране на његов упит.

У циљу избјегавања даљих спекулација, а у вези са службом безбједности у Министарству одбране, министар Вучинић је спреман да пред Одбором за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе одговори на евентуалне нејасноће у вези са овим питањем.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?