Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Излагање министра финансија Игора Лукшића на ИИ засиједању Конференције страна уговорница Конвенције УН-а против корупције у Нуса Дуи /Индонезија/

Објављено: 28.01.2008. 17:50 Аутор: Насловна страна
Излагање министра финансија Игора Лукшића на Другом засиједању Конференције страна уговорница Конвенције УН-а против корупције у Нуса Дуи /Индонезија/

Екселенције,
Поштовани учесници,
Поштоване колеге,
Даме и господо,

Велико ми је задовољство што сам данас овдје и што могу узети ријеч испред Владе Црне Горе. На почетку, желим да истакнем да је позиција Црне Горе у сагласности са оном која је представљена од стране Предсједавајућег ЕУ. Стога, дозволите ми да презентујем неколико питања од значаја за Црну Гору.

Црна Гора је депоновала инструмент о приступању Конвенцији УН-а против корупције, 23. октобра 2006. године. Имајући на уму значај овог глобалног антикорупцијског инструмента, процес хармонизације и имплементације Конвенције у домаће законодавство представља један од државних приоритета, предвидјених како у националном Програму борбе против корупције и организованог криминала, као и у стратешким документима који се односе на процесе европских интеграција Црне Горе.

Од 2000. године, Црна Гора предузима сложену и системску реформу институционалног и правног оквира у циљу снижавања нивоа корупције и обезбједјивања ефикасности антикорупцијских политика. Ове активности су подразумијевале свеобухвате законодавне процесе и примјену нових одредби и одговарајућих медјународних стандарда, формирање специјализованих тијела у антикорупцијској области, области јавних набавки, спрјечавања прања новца и конфликта интереса, уводјење и употребу специјалних истражних техника и института (заштита свједока, мјере тајног надзора итд), као и формирање Управе за антикорупцијску иницијативу, као централног тијела за превенцију корупције и координацију активности у вези са имплементацијом УН Конвенције против корупције у Црној Гори.

Имајући на уму питања превенције корупције, криминализације корупције, медјународне сарадње и повраћаја добара, као есенцијалних компоненти Конвенције, будуће активности надлежних одргана Црне Горе односиће се на:
Унапрједјење законодавства (нови Законик о кривичном поступку, Закон о пружању медјународне правне помоћи, Закон о старању о привремено и трајно одузетој имовини, нови Закон о конфликту интереса, Закон о заштити лица која пријављују корупцију, итд);
јачање превентивних и промотивних антикорупцијских активности, посебно оних које се предузимају од стране медија, невладиног сектора и цивилног друштва;
активности усмјерене на спроводјење истраживања о облицима, узроцима и посљедицама корупције, у различитим областима;
јачање капацитета државних органа за спроводјење закона, укључујући едукацију и тренинг представника надлежних органа и институција;
и бројне друге активности, како би се обезбиједио највећи могући степен усаглашености црногорског законодавног и институционалног оквира са УН Конвенцијом против корупције.
Наведене активности ће наставити да се реализују уз подршку и сарадњу са УНОДЦ-ем, (Канцеларија УН-а за борбу против дроге и криминала), УНДП-ем, ОСЦЕ-ом, Савјетом Европе, Регионалном Антикорупцијском Иницијативом (РАИ), ОЕЦД-ом, УСАИД-ом, и другим медјународним организацијма и институцијама које су активне на пољу борбе против корупције.

Даме и господо,

Корупција представља неизбјежну пратиљу развоја људског друштва, препознатљиву у појединачним актима, али не изузету од стране државног и приватног сектора, као цјелине. У исто вријеме, она упућује на постојање бројних баријера у економији, укључујући и неефикасност државне администрације. Из тих разлога, неопходно је борити се против корупције на нивоу цијелог система, јер је то и једини начин да се цијели систем има за партнера у борби против "пријетње стабилности и безбједности друштва, која нарушава институције и вриједности демократије, етичке вриједности и правду, и угрожава одрживи развој и владавину права како је то, измедју осталог, дефинисано у Преамбули Конвенције. Ово је подједнако важно и за повећање нивоа економских слобода и изградњу стабилне тржишне економије. То, на крају, подразумијева унапрједјење укупног квалитета државних услуга.

Искуство које имамо о тешкоћама и изазовима страна уговорница у борби против корупције, као и различитим формама организованог криминала, представља неопходност да се размотре и прилагоде наши напори, стављајући акценат на потребу за сарадњом, размјеном информација и трансфером знања о постојећим институционалним политикама, кроз најбољу праксу и стечено знање.

Ове напоре смо учинили могућим и јачаћемо их у будућности.


Захваљујем на пажњи.


Нуса Дуа, Бали, Индонезија, 28. јануар 1. фебруар 2008. године
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?