Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Посјета савјетодавне мисије Европске Комисије

Објављено: 24.11.2008. 23:00 Аутор: Насловна страна
У Црној Гори ће од 24-26. новембра 2008. године боравити представници савјетодавне мисије Генералног директората Европске Комисије за проширење и регионална питања. Посјета представља наставак савјетодавне мисије Генералног директората за проширење из јула 2008. године и има за циљ да дефинише у којој се фази припрема за добијање националне акредитације, односно процеса припреме пропратног апликационог пакета, налази Црна Гора. Такође, један од циљева ће бити сагледавање тренутне ситуације у којој се налази Црна Гора, као и напретка који је остварен у претходном периоду. Том приликом ће бити одржани састанци са институцијама кључним за процес преласка са централизованог на децентрализовани систем имплементације (ДИС).

Према Извјештају Генералног директората за проширење, који је достављен након њихове прве савјетодавне мисије, Црна Гора је предузела веома значајне кораке на путу постепеног преношења управљања ЕУ средствима са Европске комисије на националне институције, укључујући именовање кључних функција и тијела, дефинисаних Уредбом о спровођењу ИПА (Инструмент за претприступну помоћ).

Представници ревизора Европске комисије, односно Генералног директората Европске Комисије за проширење, Веса-Пекка Поутанен и Роберт Сцхwеигхофер, састаће се са кључним представницима у процесу ДИС-а: секретаром Министарства финансија мр Дамиром Шеховићем, који ће ревизоре примити у име Овлашћеног службеника Владе за акредитацију (ЦАО), затим са помоћником министра за трезор Душаном Перовићем, који је Национални службеник за овјеравање (НАО) и шеф одсјека за Национални фонд, као и са Националним службеником надлежним за овјеравање програма (ПАО) Наташом Ковачевић, која је истовремено и координатор Одјељења за финансирање и уговарање.

Током посјете, мисија Генералног директората Европске комисије за регионална питања ће представницима Владе презентирати ИПА ИИИ компоненту. Подсјећања ради, ИПА се састоји из 5 компоненти, при чему се ИИИ компонента односи на регионални развој, а Црна Гора као потенцијални кандидат има приступ првим двијема компонентама ИПА. Наравно, стицањем акредитације, Црна Гора би била у прилици да користи и остале три ИПА компоненте.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?