Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Потпредсједник Владе и министар финансија Игор Лукшић разговарао са представницима Генералног директората за економска и финансијска питања Европске комисије

Објављено: 27.01.2009. 20:15 Аутор: Насловна страна
Потпредсједник Владе и министар финансија др Игор Лукшић и помоћник министра Милорад Катнић са сарадницима, састали су се данас са представницима Генералног директората за економска и финансијска питања (ДГЕЦФИН) Европске комисије, Хосе Леандром и Антониом Санчезом.

На састанку су размијењена мишљења о фискалном оквиру и перспективама за наредни средњорочни период, као и о могућим консеквенцама глобалне финансијске кризе на Црну Гору. Представници Министарства финансија су презентирали фискалне токове на крају 2008. године, уз констатацију да су остварена кретања била на линији планираних буџетом за 2008. годину. Такође је дискутовано и о јавно финансијском оквиру до 2011. године и алтернативним макрофискалним сценаријима, имајући у виду могућност различитих потенцијалних утицаја глобалне финансијске кризе на црногорски економски систем. Детаљно су разматрана и структура и пројекције кретања јавног дуга у наредном средњорочном периоду и даље активности у вези са процесом приватизације и планови на даљем привлачењу страних директних инвестиција.

Такође, на састанку су представљене мјере које црногорска Влада предузима на елиминисању негативних ефеката глобалне финансијске кризе, са њиховим фискалним ефектима. Наведене мјере су базиране на јачању компоненте потрошње (приватне, државне и инвестиционе), у циљу обезбјеђивања додатне ликвидности система. С обзиром да су наведене теме и питања садржани у Економском и фискалном програму за Црну Гору 2008 2011 (2008 ЕФП), данашњи разговори се могу сматрати и презентацијом Економског и фискалног програма за 2008. годину, прије његовог званичног достављања Европској комисји, које је планирано до краја јануара мјесеца. Представницима ДГЕЦФИН-а је на састанку уручена и прелиминарна верзија тог документа.

Представници Министартсва финансија су упознали представнике ДГЕЦФИН-а са активностима које се реализују у сарадњи са Свјетском банком, у циљу стварања институционалних и регулаторних услова за унапређење бизнис окружења и побољшања рејтинга Црне Горе у Извјештају о лакоћи пословања (Доинг Бусинесс Извјештај), који публикује Свјетска банка.

Представници ДГЕЦФИН-а су позитивно оцијенили постојање алтернативних макрофискалних сценарија, изабрани приступ црногорске Владе на елиминисању негативних ефеката глобалне финансијске кризе, као и активности на елиминисању бизнис баријера.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?