Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана В сједница Савјета за елиминисање бизнис баријера

Објављено: 03.10.2009. 00:55 Аутор: Насловна страна
Данас је одржана В сједница Савјета за елиминисање бизнис баријера, којом је предсједавао предсједник Савјета - потпредсједник Владе и министар финансија др Игор Лукшић.

У расправи је посебна пажња посвећена Извјештају о лакоћи пословања 2010 (Доинг Бусинесс Репорт 2010), који је публиковала Свјетска банка. Црна Гора је у том извјештају побољшала позицију за шест мјеста, захваљујући напредовању у областима отпочињања бизниса, издавања грађевинских дозвола, запошљавања радника и плаћања пореза, при чему је свега 11 од укупно 183 државе остварило побољшање у већем броју индикатора од Црне Горе. Тим резултатом су препознати и верификовани напори свих институција, у чијем су ресору области које третира Извјештај на пољу унапређња регулативе пословонг амбијета. Чињеница да се Црна Гора налази међу 20 земаља које су учиниле највише реформи у периоду 2008/2009 године свакако представља значајан напредак, али и ствара обавезу и одговорност да се у наредном периоду интензивно настави са реформским процесима, како би се додатно унаприједило пословно окружење и побољшала позиција Црне Горе у међународној инвестиционој јавности.

Централна тема сједнице био је Акциони план који је припремила Свјетска банка, који садржи краткорочне и средњорочне препоруке за унапређење пословног амбијента, а које су базиране на налазиштима посљедњег Извјештаја о лакоћи пословања. Реализацјом препорука из поменутог Акционог плана, Црна Гора би могла бити сврстана у десет најбољих реформатора у наредним извјештајима о лакоћи пословања.

Савјет за елиминисање бизнис баријера је, кроз ресорна министарства, већ предузео активности и мјере у правцу ревидирања одређених законских прописа у којима је евидентирано постојање бизнис баријера, и на једној од наредних сједница биће дискутовани предлози измјена сета тих прописа, који ће потом бити упућени Влади Црне Горе на разматрање.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?