Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Почетак пројекта Година енергетске ефикасности

Објављено: 05.11.2008. 22:15 Аутор: Насловна страна
Влада Црне Горе је у претходном периоду усвојила више значајних стратешких документа у области енергетске ефикасности, а на основу којих је Министарство за економски развој припремило и Оперативни план за енергетску ефикасност, који ће бити лансиран кроз актуелни пројекат "Година енергетске ефикасности". Пројекат се базира на покретању, спровођењу и интезивном промовисању приоритетних активности у области енергетске ефикасности кроз 17 конкретних програма, који ће бити праћени континуираном промотивном кампањом.
Поред тога, овај пројекат имплементира се у сарадњи са свим заинтересованим партнерима, који су активни на пољу енергетске ефикасности у Црној Гори. Министарство за економски развој настојало је да уклопи све текуће, као и планиране пројекте међународних донатора (ГТЗ, Норвешка Влада, УНДП, Свјетска Банка, КФW и др.), како би пројекат енергетске ефикасности био свеобухватан, и, уз инострану помоћ и сарадњу, добио пуни залет, те како би отпочела његова реализација.
Битно је нагласити да је пројекат замишљен не само тако да интензивира активности на пољу енергетске ефикасности, већ и да обезбиједи континуитет активности и након његовог завршетка, што представља задатак више, али и подстицај да се у раду бавимо како тренутним, тако и дугорочним ефектима енергетске ефикасности као фундаменталном основом за квалитетан живот будућих генерација.

Министар за економски развој Бранимир Гвозденовић истакао је да је Министарство до сада радило на стварању услова за снажније и дугорочније промовисање и подстицање унапређења ЕЕ у Црној Гори, посебно у смислу механизама побољшања укупног амбијента у овој области. Министарство је до сада израдило више стратешких докумената које је усвојила Влада Црне Горе, као и да се ради на:
- Јачању капацитета Јединице за енергетску ефикасност која је у саставу Министарства;
- Развоју међународне сарадње за обезбјеђење подршке
- Побољшању постојеће регулативе и регулативе у области ЕЕ

„ Сходно нашим планским опредјелјенјима, у другом кварталу идуће године очекујемо формирање Централне институције за енергетску ефикасност која ће представљати важан корак ка институционалном развоју у овој области и обезбједити активније дјеловање Владе ЦГ у правцу развоја механизама промовисања и подстицања развоја ЕЕ. Тренутно се ради на изради Закона о енергетској ефикасности уз активну подршку ГТЗ . Министарство активно ради на припреми израде подзаконских аката у области енергетске ефикасности у сектору зграда. За неколико мјесеци очекујемо одговарајуће прописе сходно позитивној пракси и захтјевима ЕУ. Предстоји нам активнија реализација наших планских опредјелјенја које ћемо започети имплементацијом Пројекта "Година енергетске ефикасности". Пројекат је већ осмишљен од стране Министарства, уз значајну подршку експерата ангажованих од стране ГТЗ„ казао је Гвозденовић.

Тхомас Wалдрафф, регионални директор ГТЗ-а, истакао је вишегодишњу присутност ГТЗ-а у Црној Гори као резултат квалитетне билатералне сарадње Владе Савезне Републике Њемачке и Владе Црне Горе, на основу чега ГТЗ кроз своје пројекте у Црној Гори доприноси унапређењу привреде, стручног образовања, туризма, финансијског сектора те енергетског сектора кроз пројект Побољшања енергетске ефикасности, започет у априлу 2008. године у сарадњи с Министарством за економски развој. С обзиром на повећани глобални значај енергетске ефикасности, ГТЗ овом пројекту у Црној Гори даје велику важност и подршку.


„Црногорска Влада је проглашењем "Године енергетске ефикасности" учинила значајан корак и тему енергетске ефикасности прогласила једним од својих приоритета.“ Истакао је Маркус Еxенбергер, руководиоц пројекта ГТЗ-АСЕ поводом покретања пројекта “Година енергетске ефикасности“.
„ Уз помоћ ГТЗ стручњака, у току је израда новог Закона о енергетској ефикасности и Закона о обновљивим изворима енергије. Први нацрти тих закона биће презентирани у наредним недељама. Уз финансирање и подршку ГТЗ-а тренутно се обучава тим стручњака за енергетске прегледе. За подршку раду стручњака за енергетске прегледе обезбиједили смо „Енергy Бус“, комплетно опремљен мјерним уређајима за термографију, анализу димних гасова и енергетски мониторинг. Црногорски министар за економски развој, господин Гвозденовић званично нас је овластио да у марту сљедеће године организујемо „Регионалну конференцију о енергетској сигурности и енергетској ефикасности“. Она ће се одржати у периоду од 18. до 20. марта 2009. у хотелу Сплендид у Будви. Заједно са приватним сектором, у конкретном случају фирмом Босцх Тхермотецхник из Њемачке, подржаћемо пројекат за уводјење енергетски ефикасних произвођача топлоте и соларне припреме топле воде“ казао је Еxенбергер.

Пројекат Година енергетске ефикасности презентовао је Др Игор Ковачевић, координатор Одсјека за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије Министарства за економски развој, представивши 17 програма и кључне пројектне активности у оквиру сваког од програма, те главне циљеве које ће се провођењем планираних, али добрим дијелом већ и покренутих активности, реализовати у наредних годину дана. Посебан акценат Др Ковачевић ставио је на квалитетну припрему законског оквира, као и на јачање институционалног оквира кроз оснивање Агенције за енергетску ефикасност и Фонда за енергетску ефикасност, чиме се гарантује дугорочно бављење енергетском ефикасношћу, али и даљи развој нових пројеката.

Др Ковачевић је још додао да ће се, уз спровођење јавне информативно-едукативне кампање, чији се почетак очекује крајем децембра 2008. године, извести и континуирана обука и едукација на пољу енергетске ефикасности на свим нивоима: „ За информисање грађана биће успостављена посебна инфраструктура кроз коју ће им информације и савјети у области енергетске ефикасности бити свакодневно доступне. Грађани ће до информација моћи доћи и преко web-странице и бесплатне телефонске инфо-линије, као и у информативним центрима широм Црне Горе“, рекао је Др Ковачевић.

Драгана Радевић, извршни директор ЦЕЕД-а, презентовала је резултате истраживања упознатости грађана с енергетском ефикасношћу у домаћинству.
Истраживање је радјено на случајном узорку 450 домаћинстава у урбаним и руралним насељима у Црној Гори, у Подгорици, Никшићу, Бијелом Пољу, Беранама, Пљевљима, Улцињу, Будви, Бару и Херцег Новом.
Истраживање је показало да су највећи издаци за електричну енергију од свих енергената која се у домаћинствима користе.
Нешто више од три петине или 63,3 % испитаних не зна шта је енергетска ефикасност, показало је истраживање. Испитаници су спремни да спроведу неку од сљедећих мјера у свом домаћинству: Уређаји енергетског разреда А, штедне сијалице, изолација куће или стана, прозори са е-лоw стаклима, соларни колектори.
Као најважнији разлог због којег не намјеравају спровести неку од енергетски ефикасних мјера, испитаници наводе недостатак финансија.

У реализацији наведених програма, уз ГТЗ, укључени су и други партнери и донатори, међу којима су истакнути: Норвешка Влада, УНДП, Свјетска Банка и КФW.Укупна планирана инвестиција у енергетску ефикасност кроз програме и пројекте Године енергетске ефикасности процјењује се на 1,5 милиона ЕУР.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?